A Gyergyószentmiklósi Művelujsag A4 cibere vajda 715eveseknekődési Központ partnerségben a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal álarckészítő pályázatot hirdet 7–15 éves gyerekeknek “Cibere vajda, Konc király, keljetek birokra hát!” címmel. Elég elszántak vagytok ahhoz, hogy Ti is megküzdjetek? Ha igen, ragadjatok, ollót, papírt, ceruzát, ragasztót s amire még szükségetek van ahhoz, hogy elkészítsétek Cibere vajda vagy Konc király álarcát, vagy azt ami a kettejük harcából eszetekbe jut.

Az alábbiakkal nevelőiteknek igyekszünk segíteni, hogy útmutatót adhassanak nektek.

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint Cibere vajda és Konc király a böjt és a farsang jelképes párviadalát színre hozó dramatikus játék. Az Európa-szerte elterjedt szokásra Magyarországon már a 16. századból vannak feljegyzések, e században főleg Erdélyben maradt fenn, ahol a farsangi szokások keretében szalmabábokkal is eljátszották a tréfás küzdelmet. Cibere vajda neve a böjti ételt, a ciberét jelképezi, Konc király pedig a húsos, zsíros ételeket. Európa nagy részén ismert hit szerint Cibere vajda és Konc király vízkeresztkor és húshagyókor harcol egymással. Vízkeresztkor Konc király kerül ki győztesen – kezdődik a farsang –, húshagyókedden Cibere vajda győz, vagyis a böjt veszi át a hatalmat a farsangi konctól.

A technika szabadon választható.

Javasolt anyagok: szalma, szárított gyümölcsök, zöldségek, magvak, bab stb. (Törekedjetek arra, hogy minél természetesebb alapanyagokat használjatok.)

Egyéb tudnivalók

➔ Fontos, hogy az álarc használható legyen!

➔ Kérjük, a pályamunkákra készítsetek akasztót drótból vagy fonalból.

➔ Az alkotások hátoldalán tüntessétek fel a teljes neveteket, életkorotokat, iskolátok vagy annak a szakkörnek nevét, ahová jártok és a helységet, ahol laktok és az elérhetőségeteket. A nem Gyergyószentmiklósról érkező pályázatok mellé egy bélyeggel ellátott válaszborítékot kérünk.

➔ Egy pályázótól legtöbb két munkát fogadunk el.

➔ Nem áll módunkban visszaküldeni az álarcokat.

Díjazás: A pályaműveket szakértő zsűri értékeli, név szerint: Balázs József festőművész, Ferencz Zoltán, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ – művészeti vezető, Lovász Árpád designer

A beérkezett munkákat február 5-én, pénteken 17 órától a művelődési ház előterében állítjuk ki és díjazzuk.

A pályázat meghirdetésének időpontja: 2016. január 18.

Leadási határidő: 2016. február 3., szerda 15 óra.

A pályázatok beküldésének postacíme:

Centrul Cultural Gheorgheni

535500 Gheorgheni, Bulevardul Frăţiei, nr. 9,

jud. Harghita, România

Érdeklődni a 0266/361.992-es telefonszámon vagy az Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

Forrás

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes

Kövess minket facebookon