plakatfarsangolasFarasngtemető ceremónia

Idén rendhagyó módon Gyergyószentmiklós főterén tartjuk a hagyományos farsangtemető ceremóniát. Február 7-én a Szent Miklós római katolikus templomban tartandó szentmisét követően déli 12 órakor a Salamon Ernő Gimnázium diákjai mutatják be a Cibere vajda és Konc király a böjt és a farsang jelképes párviadalát színre hozó dramatikus játékot.

Közreműködik a Cika zenekar és a Hóvirág Néptáncegyüttes.

I. L. Caragiale nyomán: ZŰRZAVAROS ÉCCAKA

Caragiale csaknem 140 éves vígjátékának humora máig friss, a XIX. századi Bukarest lecsúszott közegének nyelvi és kulturális sokféleségéből építkező dráma Székely Csaba vérbő komikusi vénával fordított változatában kerül bemutatásra a Figuránál február 6-án, szombaton 19 órától.

Az emberi butaság leleplezése zseniális komédiát képes szülni. Kiből mennyire lehet tréfát űzni? Mire képesek a körmönfont szerelmes nők? Ki számít jó hazafinak? Kit és hogyan minősít az, ha valakiért a politikai hovatartozása miatt rajonganak?

A Zűrzavaros éccaka című vígjáték egy olyan éjszaka bonyodalmait meséli el, melyben a titkos és tiltott szerelmeké a főszerep. Szinte mindenki egyszerre cseppen a káosz közepébe, hiszen, ha egy házon belül adott a szerelmi háromszög, az ravasz játszmákat követel. Ráadásul élet-halál kérdésévé, majd a megoldás kulcsává válik egy elrontott házszám is. Az egész éjszakát összegubancoló cselszövések eredménye pedig: elégedettség, boldogság és a tény, hogy egy felszarvazott rendőrférj pont a tudatlansága miatt válik szerethetővé. A nagy kibékülés örömében pedig egy új politikai csillag is születni látszik: egy lelkes, eszmékkel teli ifjú elöljáró tudhatja csak igazán, mit is akar a nép. Ezt gondolják a történet szereplői. De eközben a történések vajon mennyire szülnek bennünk ironikus gondolatokat? Talán össze nem illő kérdések ezek, de ez az igazán zűrzavaros éjszaka végén mindent megmagyaráznak a kellően csattanós válaszok.

Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej. Ötfős csoport esetén a jegyek ára kedvezményesen 12 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej. A Csoportkedvezmény csak az elővételben vásároltt jegyekre érvényes. Jegyek válthatók munkanapokon 10 és 16 óra közt a Figura jegyirodájában vagy előadás előtt a helyszínen. Telefonos helyfoglalás munkanapokon 10 és 16 óra közt a 0752/227.011-es telefonszámon.

Játsszák:

D. Gulácsi Zsuzsanna

Dávid Péter

Faragó Zénó

Fodor Alain Leonard

Máthé Annamária

Moşu Norbert-László

Vajda Gyöngyvér

Jelmeztervező: Bocskai Gyopár

Díszlettervező: Albu István, Tenkei Tibor

Rendező: Albu István

Forrás

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes

Kövess minket facebookon