klassz

Tisztelt közönség!

Idén érkezett második kiadásához a Klassz–Tavasz Fesztivál. A kínálat bővült, hiszen nem csak koncertekből áll a programsorozatunk, hanem más művészeti ágak is teret kapnak. Új helyszínek, új zenei stílusok, gyerek-, ifjúsági és felnőtteknek szóló koncertek várják a nagyérdeműt. Kilenc eseménnyel, négy helyszínen, több mint 50 művész munkája révén jön létre a közel két hónapot felölelő fesztivál.

 

Szeretnénk minél szélesebb körben megszólítani a művészetpártoló közönséget, és egy kellemes színfoltot vinni a város tavaszi életébe.

Ezekkel a gondolatokkal bocsájtjuk útjára rendezvényeinket, és kívánunk mindenki számára minél több alkalmat az értékekben és élményekben való gazdagodásban.

Fórika Sebestyén

igazgató

2016. március 16.


Magic Tango –Zeno Apostolache & Co.

2016. március 22., 19 óra – művelődési ház színházterme

Apostolache Kiss Zénó, a Quartetul Grazioso tagjai valamint Gombócz Avar és Fazakas Attila egyesítették a merész harmóniákat és létrehoztak egy kiterjedt hangzást, azt a benyomást keltve a hallgatóban, hogy egy kis zenekart hall.

A repertoár a legismertebb művészek szerzeményeiből áll. A zenészek a marosvásárhelyi filharmónia művészei, akik saját szerzeményekkel és közismert Astor Piazzola tangófeldolgozásokkal színesítik az estét.

Tagok:apostolache zeno2

Fülöp Alajos – első hegedű

Czegő Szilárd – második hegedű

Mihálydeák Endre – brácsa

Apostolache Kiss Zénó – harmonika

Kováts István – cselló

Gombócz Avar – vibrafon

Fazakas Attila – nagybőgő

Műsoron:

Astor Piazzolla: Concierto para quinteto

Astor Piazzolla: Five tango sensation – Asleep

Apostolache Kiss Zénó: Tango Mystic

Apostolache Kiss Zénó: Tango of love

Apostolache Kiss Zénó: Tango furioso

Apostolache Kiss Zénó: Sensual Tango

Astor Piazzolla: Tango del diablo

Apostolache Kiss Zénó: Tango of sorrow

Apostolache Kiss Zénó: Quippy Tango

Apostolache Kiss Zénó: Fascinating Tango

Apostolache Kiss Zénó: Silent Tango

Apostolache Kiss Zénó: Tango Grazioso

Astor Piazzolla: Primavera Portena

Astor Piazzolla: Libertango

A koncertre érvényesek az Ambrus Éva és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek. A jegyek ára: felnőtteknek 12 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 10 lej.


Academic Clarinet Quintet

2016. április 1., 19 óra – művelődési ház színházterme

Iulian Rusu kezdeményezésére, 2008-ban alakult az együttes a Brassói Filharmónia tagjaiból (Iulian Rusu, Izsák Jenő és Ilie Carp). Az Academic Clarinet Quinet számos hangversenyt adott, repertoárjukban szerepel minden stílus és minden kor alkotója. A kifogástalan értelmező művészi képességekkel rendelkező művészek egy jól összeállított műsorral készülnek, személyes előadásmóddal.

Tagok:academic

Iulian Rusu

Izsák Jenő

Oprea Marius-Laurenţiu

Ilie Carp

Benedek Szilamér

Műsoron:

Wolfgang Amadeus Mozart: Figaro házassága, Nyitány

Wolfgang Amadeus Mozart: C-moll Szerenád fúvós hangszerekre

James Waterson: Grand Quartet

Claude Debussy: Négy miniatűr darab

Bartók Béla: Román Népi Táncok

A koncertre érvényesek az Ambrus Éva és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek. Jegyek ára: felnőtteknek 12 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 10 lej.


Vitéz Levente – Kolompos Együttes

2016. április 18., 10 és 12 óra – művelődési ház színházterme

kolompos hivatalos5A Kolompos 1988-ban alakult, autentikus magyar népzenét játszó együttes. 1990-től muzsikálnak gyerekeknek, óvodákban, iskolákban, gyerektáncházakban ismertetik meg a kicsikkel a népzene, néptánc és a népszokások alapjait. Mindezt szórakoztató formában és nem az ismeretátadás a legfőbb céljuk, hanem az élményszerzés – jó hangulatú, vidám, játékos, táncos-zenés mulatságokon elültetni a kicsi szívekbe népművészetünk szeretetét. Hitvallásuk, hogy minden 3–10 éves gyermeknek szüksége van erre, – játékos formában, nem tanóra keretében – megismerkednie hagyományainkkal.

Eleinte főleg „táncházi” körökben voltak ismertek, majd miután elkezdtek óvodákban, iskolákban is muzsikálni, ezzel párhuzamosan egy nyolc részes mesés-játékos hagyományidéző előadássorozatot kidolgozni, úgy szélesedett a Kolompos Együttes elfogadottsága. Mára közönségük döntő többsége „laikus”, vagyis a hasonló zenekarokkal ellentétben egy szélesebb társadalmi réteget szólítanak meg, főleg családokat. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy évente legalább 30 ezer gyermek és a szüleik látják-hallják előadásaikat, vagy táncházakban, koncerteken, és évi rendszerességgel kiadott hanghordozóikon.

Hogyan nevetteti meg, s kapja feleségül Vitéz Levente a Király szomorú leányát, később hogyan találja meg a Háromfejű Sárkány által elrabolt Királykisasszonyt, miközben vándorol vidékekről vidékekre, és érdekesebbnél érdekesebb muzsikákkal, táncokkal ismerkedik meg? – erről szól a Kolompos mesetár Gyergyószentmiklóson látható darabja.

Tagjai:

Barna György – hegedű, gitár, ének

ifj. Tímár Sándor – brácsa, furulyák, tilinkó, dobok, ének

Végh Gábor – bőgő, cselló, citera, köcsögduda, ének

Nagy Zoltán – tambura, gitár, brácsa, ének, mese

Szántai Levente – tánc, harmonika, doromb, ének.

A jegyek ára 7 lej.


Heavy Brass Tuba Guys

hbtg2007-ban alakult ez az egyedi formáció. Az együttes Budapesten dolgozik annak ellenére, hogy a tagok Magyarország különböző városaiban élnek. Mindezidáig a Nehéz Fiúk a térség – Kárpát-medence – egyetlen rendszeresen működő tuba kvartettje.

A két euphoniumból (tenor tuba) és két basszus tubából álló csapat elsődleges célja: ezeket az eredendően nem szólisztikus nagyzenekari instrumentumokat közelebb hozni a közönséghez, megmutatni e hangszer sokoldalúságát, orgonaszerű hangzása mellett a bármely más hangszerrel vetekedő virtuozitását.

Repertoárjuk sokszínű: reneszánsz táncok, barokk versenyművek, 19. és 20. századi magyar muzsika, jazz örökzöldek.

Az együttes házi hangszerelője Korb Attila, aki személyre szabott munkáival segít egyedi és színvonalas produkciókat létrehozni.

Tagok:

Adamik Gábor és Kelemen Tamás – euphonium

Török József és Jens Clausen – tuba

Elefántokkal a világ körül (ifjúsági koncert)

2016. április 20., 10 és 12 óra – művelődési ház színházterme

Műsoron:

Ismeretlen szerző – Korb Attila: Tamburin

Erkel Ferenc: Hunyadi induló

Farkas Ferenc – Korb Attila: Apor Lázár tánca

Balogh Sándor: Magyar népdalok

Camile Saint-Saens–Korb Attila: Az oroszlán bevonulása, Az elefánt

Magyar rajzfilmslágerek

A jegyek ára 6 lej.

Tubákkal Európa térképén

2016. április 20., 19 óra – művelődési ház színházterme

Műsoron:

Ismeretlen szerző – Korb Attila: Tamburin

Farkas Ferenc–Korb Attila: Régi magyar táncok

G. P. Teleman: Concerto

Balogh Sándor: Magyar népdalok

Erkel Ferenc–Korb Attila: Bordal

Liszt Ferenc – Korb Attila: II. Magyar rapszódia

Camile Saint-Saens–Korb Attila: Az állatok farsangja

Vittorio Monti–Korb Attila: Csárdás

Kodály Zoltán–Korb Attila: Kállai kettős

 

A jegyek ára: felnőtteknek 12 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej, az Ambrus Éva és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek tulajdonosainak 6 lej.


Tenger 2015 – Boldizsár Szabolcs

2016. május 6., 19 óra – Művelődési Ház Bocsárdi Angi Gabriella stúdióterme

boldizsar szabiBoldizsár Szabolcs több erdélyi zenekarban bizonyította már tudását és tehetségét.

Főállását tekintve zenetanárként dolgozik a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskolában, emellett a Mesehetes, Inocsenykában és a Mercedes Blues Bandben zenekarokban játszik, korábban tagja volt a Tündérground formációnak.

Első saját szerzeménye, amelyet bemutatott a közönség előtt a Csíki Játékszín felkérésére készült. Ő komponálta a Kakuk Marci című előadás zenéjét.

A Klassz–Tavasz Fesztiválon a Tenger 2015 címet viselő koncertjét hallhatjuk. „Idén volt lehetőségem, hogy három hetet töltsek a Fekete-tenger partján. A tengerparti élet gyermekkorom óta meghatározó élmény számomra, gyakran jártam ott, szerettem időt tölteni a sós víz közelében. A koncert címe tehát tökéletesen jelzi, hogy a zenei anyag idén készült, és főként parti környezetben. A koncert nyitószáma például visszaadja a tenger nyugtató, átölelő, meleg hangulatát, a további repertoárban pedig olyan címek vannak, hogy Napozás, Sirályok, Hajók… (…) Fél éve fogalmazódott meg bennem a gondolat és az igény arra, hogy önálló koncerttel mutatkozzam be a közönség előtt. Vásároltam tehát egy basszusfuvolát és egy looper pedált, ami rögzíti a zenét és folyamatosan ismétli a dallamokat. Közben folyamatosan formálódtak bennem a dalok, amelyek nemcsak fuvolára íródtak, hiszen a ma esti koncerten a basszusgitáron kívül egy Korg delta nevű, a 70-es években készült szintetizátort, egy urdu nevű afrikai ütőhangszert és a klasszikus fuvolámat is megszólaltatom.” – fogalmazott a szerző a Hargita Népe napilapnak tavaly adott interjújában.

A jegyek ára: felnőtteknek 12 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej, az Ambrus Éva és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek tulajdonosainak 6 lej.


Bemutatkozik a Hargita Megyei Művészeti Népiskola

2016. május 11., 17 óra – művelődési ház Karancsi Sándor tereme

nepiskola kiallitas

A Hargita Megyei Művészeti Népiskola Hargita Megye Tanácsának oktatási intézménye.

A népiskola egyik fő célja eljuttatni a művészeti képzést megyénk minden helységébe, minden tanulni vágyó emberhez. A népiskola által szervezett tanfolyamokra bárki beiratkozhat, aki rendelkezik a megfelelő képességekkel, az óvodáskorú gyermektől a felnőttekig.

A művészeti népiskola megyei intézmény melynek központja Csíkszeredában van, valamint a megye 20 helységében működtet kihelyezett osztályokat. Intézményünkben jelenleg öt művészeti szakágazatban, 34 féle szakon folyik az oktatás. Diákjaink tetszés szerint tanulhatnak: zeneművészetet, táncművészetet, képzőművészetet, iparművészetet és népművészetet. Ez a kínálat lehetőséget nyújt a hallgatóknak – időseknek és fiataloknak lakhelytől és foglalkozástól függetlenül –, hogy megismerjék és elsajátítsák az önkifejezés, az önmegvalósítás művészi eszközeit és hogy egyéni vagy csoportos művészi alkotások létrehozóivá váljanak.

A gyergyói térségben a következő szakokat oktatjuk: grafika-festészet, szövés-varrás, bútorfestés, zongora és szintetizátor, gitár, népi hegedű, népibrácsa, nagybőgő, társasági tánc és modern tánc.

A nűvészeti Népiskola Kamarazenekara hangversenyét megelőzően egy képzőművészeti és népművészeti kiállításra kerül sor. A kiállítás anyaga a grafika-festészet, szövés-varrás és bútorfestő szakos Népiskolás diákok munkájából áll.

Péter Erika


A Hargita Megyei Művészeti NépiskolaTanári Kamarazenekara

2016. május 11., 19 óra – művelődési ház színházterme

tanarokA Hargita Megyei Művészeti Népiskola égisze alatt működő tanári zenekart 2008-ban alapítottuk. A zenekar nagyrészt az iskola fiatal tanárait fogja össze, illetve tagjai között felismerhetjük a Nagy István Művészeti Líceum zenetanárait is, emellett különböző filharmóniáktól szoktunk meghívni művészeket. Iskolánk pár éve összefogta azokat a fiatal zenetanárokat, zenészeket, akik mesterien kezelik a hangszert, és nem csak a tanításban élik meg a művészeti vágyukat, hanem ezt a zenekarban is tudják kamatoztatni.

Zenekaruk egyik nagy előnye, hogy mivel kisebb létszámú, olyan helységekbe is eljuthatunk, ahol ritkán vagy egyáltalán nem tartanak klasszikus zenei előadást. Ez is egyik feltétele a zenekarunknak, hogy nem csak helyben, Csíkszeredában mutatjuk be az előadásainkat, hanem széles körben, más helységekben is szeretnénk hagyományteremtő koncerteket tartani. Könnyen megérthető programokat választunk, ezáltal fiatalokat is várunk a koncertekre, mert mint zenetanároknak missziónk is, hogy új tehetségeket fedezzünk fel és ösztönözzünk erre a szakmára.

Zenekarunk évente több fellépéssel büszkélkedhet és egyre több felkérésnek próbál eleget tenni.

dr. Péter Csaba

mendzser


Brácsával a nagyvilágban – Antal Sándor & Christian Naș brácsaduó koncertje

2016. május 24., 18 óra – zsinagóga

A projekt a minőségi zenét szerető közönségnek egy különleges műsort kínál! A két nemzetközi szintű szólista, Antal Sándor és Christian Naș brácsaművészek, Leclair, Wieniawski, Hindemith zenei gyöngyszemei és virtuóz darabjai mellett, bemutatnak olyan magyar és román zeneszerzők által, eredetileg erre a két hangszerre írott műveket is, amelyeket még nem volt alkalma hallani a romániai közönségnek. Ezek a darabok romániai ősbemutatók, egyúttal új oldaláról is megmutatva a brácsa változatos és érdekes hangszínbeli és technikai lehetőségeit. A kolozsvári születésű Christian Naș, a híres, Stuttgart-i Rádió Szimfonikus Zenekar tagja, a csíkszeredai születésű Antal Sándor pedig a Brno-i Filharmónikus Zenekar brácsa-szólamvezetője. Mindkét művész a világ számos pontján fellépett már különböző zenekarok illetve együttesek tagjaként. Barátságuk és együttmüködésük egy sikeres koncert után kezdődött, amit két brácsás felállásban a SoNoRo Nemzetközi Kamarazene Fesztiválon adtak. Christian Naș és Antal Sándor egy elbűvölő utazásra hívja a közönséget a brácsa világába. Ennek az utazásnak van nevelési töltete is, aminek segítségével jobban bevonható a közönség a művek megértésének, élvezetének folyamatába.

A művészekről

Cristian NasChristian Naș Kolozsváron született. Tanulmányait a helyi Zeneakadémián végezte. Nikolaus Harnoncourt karmester ajánlására ösztöndíjat kapott, hogy Ausztriában, a grazi Konzervatóriumban folytassa tanulmányait. 1997-ben a grazi Szimfónikus Zenekar szólóbrácsása lett. 1999-ben pedig sikeres felvételt nyert a stuttgarti Rádió Szimfónikus Zenekarába.

Kamarazenészként rendszeres résztvevője különböző fesztiváloknak Németországban, Ausztriában, Japánban, Romániában, amelyek között megemlíthetjük a Chiemgauer Musikfrühling, Kulturwald, Boswiler Sommer vagy SoNoRo fesztiválokat. Első CD-je a „Songs and Dances of Life” a Humanitas Multimedia kiadónál és a Solo – Musica München lemezkiadónál jelent meg.

Antal SandorAntal Sándor Csíkszeredában született. Művészi karrierjét a nagyváradi Filharmónia tagjaként kezdte el. A kolozsvári Zeneakadémián diplomázott, majd a grazi Zeneművészeti Egyetemen folytatta magiszteri tanulmányait. A fiatal muzsikus zenei világát meghatározóan befolyásolták Kurtág György, Robert Levin, Erdélyi Csaba, Marius Ungureanu, Schiffer Ervin, Haffner Eszter, Răzvan Popovici, Roland Daugareil és Herbert Kefer, általuk olyan összetett művésszé válva, aki zenekari muzsikusként, kamarazenészként és népzenészként is, egyaránt megállja a helyét. 2008 és 2015 között a híres „Philarmonie der Nationen” zenekar tagja volt Németországban. 2015 szeptemberétől pedig a csehországi Brno Philarmonie szólóbrácsása.

Műsoron:

Ligeti György: Baladă și joc

Kurtág György: Jelek, játékok és üzenetek két brácsára

Bartók Béla: 44 Hegedűduó (válogatás)

Hollós Máté: Viole contro violenze – versenymű kát brácsára és kamarazenekarra

Könczei Árpád: Duó kát brácsára

J. M. Leclair: Hat duó két hegedűre vagy két brácsára (válogatás)

K. Stamitz: Három duó brácsára (válogatás)

A belépés ingyenes.


Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig.

Helyfoglalás a 0266/361.992-es telefonszámon.


Szervezők: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ

Támogatók: Balassi Intézet, Csíki Kamarazenekar

Mádiapartnerek: Gyergyói Hírlap, székelyhon.ro, Gyergyó TV, Kelet Info Media Group, Hargita Népe, Krónika, Marosvásárhelyi Rádió, Gyergyói Kisújság, Erdély.ma, Morfondír.ro, Festivalul Românești

Forrás

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes

Kövess minket facebookon