Átlátunk a füstön. Tények és tévhitek a dohányzásról

Oktatás Találatok: 1491

anticigi.foto1Ez volt a címe (és alcíme) a VII.B osztály nyílt napjának, amelyre március 27-én pénteken került sor a Fogarasy Mihály iskola dísztermében. A nyílt nap ötlete az idei országos szintű dohányzásprevenciós projekt keretében merült fel, az ötletgazda pedig András Gabriella szociálpedagógus volt, a projekt felelőse iskolánkban. Ő álmodta meg, hogy a hetedik osztályok nevelő óráin zajlóbeszélgetések, kérdőívtöltések és egyéb tevékenységek, egy interaktív, látványos, élményszerű rendezvényben csúcsosodjanak ki, a VII.B-sek pedig azonnal lecsaptak a lehetőségre.

Rengeteg ötlet, kreatív megoldás pattant ki a fejükből, de a sokszor unalmas, mechanikus vagy kemény munkától sem riadtak vissza, hogy minél tökéletesebben kivitelezzék azt, amit elképzeltek.
A nyílt nap a kamaszkori dohányzással kapcsolatos kérdéseket járta körül, célja az volt, hogy tudatosítsa a résztvevőkben (VII-VIII. osztályos diákok) a tényt, hogy a dohányzásra való rászokás szempontjából kritikus korban vannak, és ráébressze őket arra, hogy a dohányossá válás egy komoly döntés, aminek súlyos következményei lehetnek. A legfőbb cél persze az volt, hogy ezt a döntést halasszák későbbre, amikor felelősen képesek felmérni a következményeket, és –természetesen- lehetőleg azt a döntést hozzák, amely egészségük, környezetük és nem utolsó sorban pénztárcájuk számára előnyösebb.

anticigi.foto2A nyílt nap egy zenés jelenetsorral kezdődött, melynek címe Dohányzás számára kijelölt (köz)helyek volt: olyan helyzetek jelentek meg a színpadon, amelyek során a dohányzás vonzó oldala került előtérbe, azaz láthatóvá vált, hogy miért jelent kísértést a tizenévesek számára. A jeleneteket megbeszélés követte, amelynek során felvetődtek a kamaszkori dohányzással kapcsolatos legfontosabb kérdések. Ezután tekintettük meg Az utca embere a dohányzásról című interjút, amelyet a VII.B-sek készítettek. Ezt követően kiselőadásokat láttunk a dohányzás történetéről, formáiról, a cigarettában található káros anyagokról, illetve a dohányzás élettani hatásairól. Az előadásokat nyomatékosítandó, három videót tekintettünk meg: egy animációt a dohányzás által érintett szervekről, egy hatásos tüdővizsgálatot egy boncteremben, illetve egy rövid dokumentumfilmet a dohánygyárak működéséről, amelyből kiderült, hogy milyen titkos méreganyagok vannak a cigarettában. A szervező osztály tanulói ezután csoportokban plakátot készítettek, a közönség tagjai pedig szerencsére lelkesen csatlakoztak hozzájuk, így összesen 7 nagy plakát készült kamaszoktól kamaszoknak meggyőző szlogenekkel és rajzokkal. A plakátok bemutatása után interaktív jelenetek következtek, amelyek olyan helyzeteket ábrázoltak, amelyekben a nemdohányzók nehéz helyzetbe kerülnek a dohányosok miatt. A jelenetek pár mondat után leálltak, és innentől a közönségnek kellett instruálnia a nemdohányzókat, hogy mit mondjanak, mit tegyenek, milyen érvekkel győzzék meg a dohányosokat, hogy legyenek tekintettel a környezetükre, hogy lemondjanak szenvedélyükről, vagy éppen alternatívákat kínáltak fel a dohányzás helyettesítésére.
Kísérő programként működött a szünetekben az Egészségvásár, ahol gyümölcssalátára, magvakra, túrógombócra költhették a látogatók a „cigipénzüket", megtekinthették a dohányzás formáit ábrázoló kiállítást, a Csak erős idegzetűeknek sarkot, illetve részt vehettek az Elrettentő példák tárlatvezetésen.
Külön örömünkre szolgált a rendezvény városi szintű hírverése, és hogy vendégül láthattuk a Vaskertes Általános Iskola, illetve a Sfântu Nicolae Líceum diákjait.
Látogatóink véleménye alapján a nyílt nap végkicsengése az volt, hogy egy ilyen hangulatos, interaktív rendezvény éppen attól hatásos és meggyőző, hogy nem felnőttek, hanem diákok által összeállított programsorozatban vehettek részt a látogatók, ütköztethették érveiket és ellenérveiket, és remélhetőleg mindenkiben megmaradt néhány olyan gondolat, amely (legalább egy időre) távol tartja őket a dohányzástól.

További képek a Galériában

Forrás