Ünnepek a Csodavilágban (Ősz és tél)

Oktatás Találatok: 1946

csodavilag unnepek 1516 1Ünnepek fontossága

Az ünnepekről való megemlékezés fontos eleme az óvodai létnek. Az óvodai ünnepek, a hagyományok őrzése mind a közösségi érzést, a valahová tartozás fogalmát és a kulturális identitás kialakulását segítik. Ezért tartjuk fontosnak ezek rendszeres megszervezését.

Ősszel Alma- bált (a nagy csoport), Szüreti bált (a közép csoport) szerveztünk.

Napközinkben nagy öröm a mikulásvárás, az ezzel járó készülődés. Az idén télen is, mint minden évben eljött hozzánk a gyermekek várva várt kedves barátja, a jó Mikulás bácsi. A gyerekek nagy izgalommal várták. Minden csoport énekekkel, versekkel készült a Mikulás köszöntésére. Az örömmel tanult dalaikat, mondókáikat közösen mondták el, ezzel szerezve örömet a Mikulásnak. Ezután a Mikulás minden gyermeket megajándékozott, puttonyából előkerültek a csomagok. A csillogó szempárokból ítélve nagy élményben volt részük a gyerekeknek.

A karácsony természetesen gyermekeink számára is a legszebb, legcsodálatosabb ünnep. A szenteste csodáját mindenki a családja körében éli át. Az adventi időszakban viszont a szülőket is bevonjuk a készülődésbe.
Csoportjainkban már hagyománnyá váltak azok az adventi munkadélutánok, amikor a szülőkkel együtt, itt az óvodában, karácsonyi díszeket, képeslapokat, adventi koszorúkat, gyertyatartókat stb., készítünk közösen.
Az idén a két nagycsoportunk betlehemessel is kedveskedett a szülőknek.

Tapasztalatunk szerint a gyermekek számára az egyik legkedveltebb ünnepek közé tartozik a farsang.
Minden évben nagy lendülettel szervezzük meg hát a téltemetést. Nem hiányozhat ilyenkor a farsangi fánk, a jó zene, a farsangi bábégetés, a kurjantgatások, és a sok-sok jelmez.

A nagycsoport gyermekei ebben az évben kis farsangi szerepléssel is készültek.
Napközink több gyermeke részt vett „A te meséd kiről szól?" címmel meghirdetett álarckészítő pályázaton. A gyermekek nagy lelkesedéssel készítették a különbnél különb álarcokat, nem hiába, hisz nagyon sok gyermek kapott helyezést illetve emléklapot.

További képek a fényképalbumban

Forrás