egy/más

szociális I hitélet I civil I környezet

Idei fejlesztések a civil-gyergyó.ro portálon

A gyergyói civil szervezetek portálja (civil-gyergyo.ro) 2005-ben indult a Progress Alapítvány támogatásával. Célja már a kezdetekkor az volt, hogy segítse a gyergyói civil szervezetek közötti együttműködést, és a civil szervezetek híreit eljuttassa a helyi közösség minél több tagjához. Az oldal működtetését 2011-ben vette át a Műhely Egyesület. Az oldal teljes átalakuláson esett át, a szervezeti hírek mellett más hasznos anyagok is megtalálhatók lettek (a gyergyói civil háló múltjával kapcsolatos anyagok, eseménynaptár, szociális szolgáltatások katalógusa). Az oldal 9 szervezettől vett át folyamatosan híreket kulturális, sport, egyházi, ifjúsági, szociális szervezetektől. Az oldal látogatottsága is megugrott.

Öt évvel később, a Communitas Alapítvány segítségével sikerült modernizálni a tartalomkezelő rendszert (joomla 3.5-ös verzióra) és újabb szervezeteket bevonni. A modernizálást a technológiai fejlődés indokolta, szükség volt egy arculatfrissítésre is, valamint új funkciókat is terveztünk. A honlapot legutóbb 2021-ben sikerült újítani, akkor új szoftvereket vásároltunk, amelyek lehetővé tették az arculat frissítését, a honlap új sablont és új, modernebb kezdőlapot kapott.

civil gyergyo kezdolapA civil-gyergyó.ro portál kezdőlapja


Az idei felújítást szintén a technológiai fejlődés indokolta, a régi Joomla verzióhoz már nem adnak ki biztonsági frissítéseket, ezért szükségessé vált a Joomla 4-es változatra való áttérés. A Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség segítségével idén ezt a nagyon szükséges fejlesztést valósítottuk meg, illetve ha már lehetőségünk volt a fejlesztésre további változtatásokat és funkcióbővítéseket is eszközöltünk. Mivel 2022-től kezdődően közösségi adománygyűjtő eseményeket is megvalósítunk (amelyek közül a Fuss Neki! Gyergyó a legnagyobb), ezért a honlapot előkészítettük arra, hogy képes legyen szervezeti bemutatkozókat is kezelni (általános szervezeti bemutatók, projektek).

civil gyergyo szervezeti lista

A szervezetek új menüpontja az utóbbi évek legaktívabb szervezeteinek listájával

Ezt a felületet 2024-ben kezdjük majd benépesíteni, az adománygyűjtő programjainkban részt vevő egyesületek számára bemutatkozó oldalakat, adatlapokat készítünk és lehetővé válik, hogy a szervezetekről szóló híreket egy helyen megtalálják az érdeklődők. Mindez lehetőséget nyújt a gyergyószéki civil szervezeteknek, hogy növeljék láthatóságukat, ismertségüket a helyi közösségben és ezáltal eredményesebbek legyenek az adománygyűjtésben.

Zöld iroda műhelymunka az Erőforrásközpontban

Napjainkban egyre több ember törekszik a környezettudatosabb életmódra. Egyre inkább bőrünkön érezzük az ökológiai válság hatásait, leginkább klímánk megváltozása és az egyre gyakoribbá váló extrém időjárási jelenségek jelzik a növekvő problémát. Próbálunk tenni az ökológiai összeomlás megelőzéséért és már jelen lévő negatív hatásokhoz való alkalmazkodásért. Egyre több emberben jelenik meg az igény arra, hogy nemcsak otthon, hanem munkahelyeiken, szervezeteikben is környezettudatosabban éljenek.

II. Idős cukorbetegek tábora

Idén második alkalommal szervezték meg a Gyergyói Cukorbetegek Egyesülete a környék idős cukorbetegei számára az éves táborát. A tavalyi sikereken felbuzdulva idén is megrendezésre került az ötnapos tábor, ahol előadással egybekötött, önismereti, játékos foglalkozásokkal idilli környezetben töltötték el közösen ezt a hosszú hétvégét és sajátíthatták el az résztvevők az új információkat a cukorbetegség kezelésével kapcsolatban. Az esemény időpontja június 8-12, helyszíne pedig a borzonti Nyíres panzió volt.

Fessünk Álmokat! (2021)

A Fessünk Álmokat program immáron hatodik akcióján van túl. Idén a Gyergyói Mozgó-sérültek Egyesületének tagjai álmodtak egy pozitív jövőt. Az álmodott tervet önkéntesek segítségével festették fel a gyergyószentmiklósi Városi Kórház mellett lévő sikátor falára. A fal tervezésén 5 személy vett részt, kísérőik társaságában. A falfestést 15 önkéntes kísérte. A tervezés során kulcsfontosságú volt, hogy olyan üzenet kerüljön fel a falra mely pozitív töltettel bír és valóban egy elérendő cél. A tervezés során a legfőbb téma a csoport számára a jelenlegi akadályok voltak. Olyan egyszerű dolgokra hívták fel a figyelmet, mint például egy hétköznapi ügyintézés nehézségei kerekesszékben vagy egy átlagos vásárlás stb. Ez felkerült a végső falra is. A terven végül megjelenik egy olyan jövő ahol egészséges és kerekesszékben lévő emberek között nincs különbség, ahol megoldható a közlekedés és kevesebb előítélettel találkoznak.

Hangszer vásárlásra kapott támogatást a Szent Miklós Római Katolikus Plebánia

Sok éve működik a gyergyószentmiklósi Szent Miklós templomnál ifjúsági zenekar. Tagjai lelkes gyerekek és fiatalok, akik igyekeznek Isten dicsőségére kamatoztatni a tehetségüket. Minden vasárnap, kivétel a hónap első vasárnapja, a déli 12 órakor kezdődő ifjúsági szentmisén ellátják a zeneszolgálatot, fiatalos dalaikkal örvendeztetik a híveket.