egy/más

szociális I hitélet I civil I környezet

Idei fejlesztések a civil-gyergyó.ro portálon

A gyergyói civil szervezetek portálja (civil-gyergyo.ro) 2005-ben indult a Progress Alapítvány támogatásával. Célja már a kezdetekkor az volt, hogy segítse a gyergyói civil szervezetek közötti együttműködést, és a civil szervezetek híreit eljuttassa a helyi közösség minél több tagjához. Az oldal működtetését 2011-ben vette át a Műhely Egyesület. Az oldal teljes átalakuláson esett át, a szervezeti hírek mellett más hasznos anyagok is megtalálhatók lettek (a gyergyói civil háló múltjával kapcsolatos anyagok, eseménynaptár, szociális szolgáltatások katalógusa). Az oldal 9 szervezettől vett át folyamatosan híreket kulturális, sport, egyházi, ifjúsági, szociális szervezetektől. Az oldal látogatottsága is megugrott.

Öt évvel később, a Communitas Alapítvány segítségével sikerült modernizálni a tartalomkezelő rendszert (joomla 3.5-ös verzióra) és újabb szervezeteket bevonni. A modernizálást a technológiai fejlődés indokolta, szükség volt egy arculatfrissítésre is, valamint új funkciókat is terveztünk. A honlapot legutóbb 2021-ben sikerült újítani, akkor új szoftvereket vásároltunk, amelyek lehetővé tették az arculat frissítését, a honlap új sablont és új, modernebb kezdőlapot kapott.

civil gyergyo kezdolapA civil-gyergyó.ro portál kezdőlapja


Az idei felújítást szintén a technológiai fejlődés indokolta, a régi Joomla verzióhoz már nem adnak ki biztonsági frissítéseket, ezért szükségessé vált a Joomla 4-es változatra való áttérés. A Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség segítségével idén ezt a nagyon szükséges fejlesztést valósítottuk meg, illetve ha már lehetőségünk volt a fejlesztésre további változtatásokat és funkcióbővítéseket is eszközöltünk. Mivel 2022-től kezdődően közösségi adománygyűjtő eseményeket is megvalósítunk (amelyek közül a Fuss Neki! Gyergyó a legnagyobb), ezért a honlapot előkészítettük arra, hogy képes legyen szervezeti bemutatkozókat is kezelni (általános szervezeti bemutatók, projektek).

civil gyergyo szervezeti lista

A szervezetek új menüpontja az utóbbi évek legaktívabb szervezeteinek listájával

Ezt a felületet 2024-ben kezdjük majd benépesíteni, az adománygyűjtő programjainkban részt vevő egyesületek számára bemutatkozó oldalakat, adatlapokat készítünk és lehetővé válik, hogy a szervezetekről szóló híreket egy helyen megtalálják az érdeklődők. Mindez lehetőséget nyújt a gyergyószéki civil szervezeteknek, hogy növeljék láthatóságukat, ismertségüket a helyi közösségben és ezáltal eredményesebbek legyenek az adománygyűjtésben.