Ismerkedés a gyógynövényekkel Marosfő ifjúsági szervezete, a Maros-Mures, az elmúlt hétvégén. 2014. április 26.-án, gyógynövény ismereti és gyűjtő napot szervezett Marosfőn, Imerkedés a gyógynövényekkel címmel.

Az üdülőtelepen eltöltött nap igencsak tartalmasnak bizonyult a résztvevők számára. A programot egy rövid bemutatkozó körrel indítottuk, ahol a résztvevők megismerhették egymást és megtudták ki miért szereti a gyógynövényeket használni. Ez egyúttal nagyon jó alkalom  volt a tapasztalatcseréhez, mivel, egy-egy másoktól hallott pozitív példa rendkívül megerősíthet hitünkbe.Az ismerkedés után a résztvevők bebarangolták Marosfő dombjait, völgyeit és szemügyre vették az ott termő gyógynövényeket, amelyek közül sok még nem virágzik de már felismerhetőek. Az egyik legnépszerűbb gyógynövény ami kora tavasszal nyílik és amit a résztvevők is előszeretettel gyűjtöttek, a kankalin, helyi nevén kakasvirág, volt. Közismert, hogy ezt a növényt a népgyógyászat köhögés ellen, vizelethajtó, izzasztó szerként és idegnyugtatóként is alkalmazza. A gyógynövény ismereti túrát egy olyan kedves ismerős vezette, aki szakembernek mondható a természetgyógyászat és népgyógyászat területén , mivel családja is több generáció óta ezzel foglalkozik és saját, házi készítésű bio termékeiket is kerekedelmi forgalomba hozzák. Ez a csoportvezető a szemlélődés közben ismertette bizonyos növények jótékony hatásait az emberi szervezetre, hogyan és milyen mértékben érdemes felhasználni őket, valamint milyen elkészítési móddal a leghatásosabb. A csapat nagy érdeklődést mutatott az újonnan szerzett ismeretek iránt és szívesen bekapcsolódtak az előadásokba kérdésekkel, hozzászólásokkal.

Míg a csapat nagy része tovább okult, egy pár helyi résztvevő előkészítette az elemózsiát. A testileg és szellemileg elfáradt résztvevőket bográcsossal leptük meg, ami, elmondásuk szerint nagyon jó energia potló volt.

Délután a résztvevők újonnan szerzett tudását mértük fel egy kis teszt segítségével, amit meg is jutalmaztunk természetes gyógykészítményekkel. Mivel mindenki nagyon jól „vizsgázott” , senki sem tért haza üres tarsollyal.

Öröm látni, hogy vannak még emberek, köztük fiatalok akik tisztelik hagyományainkat és a természetet, valamint vágyakoznak arra, hogy megismerjék őseink elfeledett tudását és nem utolsó sorban támogatják azt.

A Maros-Mures Ifjúsági Szervezet ez úton is háláját fejezi ki a Communitas Alapítványnak, hogy támogatta eme rendezvény létrejöttét.

Forrás: http://gytit.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=229:ismerkedes-a-gyogynoevenyekkel&lang=hu

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes

Kövess minket facebookon