karriercover600A gyergyói térség egyik jelentős problémája, több székelyföldi kistérséghez hasonlóan, a fiatalok elvándorlása, és az egyre nagyobb emberi erőforrás hiány. A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpontnál az elmúlt években arra a felismerésre jutottunk, hogy mindezzel egyidőben a fiatalok egyik nagy gondja viszont az, hogy nem találnak itthon elhelyezkedési lehetőségeket. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a fennálló helyzetet nagyban segítené, ha erősödne az információáramlás a helyi közösség és a más városban tanuló fiataljai között.

Karrier-támogató programunk célja, hogy a más városban tanuló gyergyói egyetemisták számára információkat biztosítsunk munkahelyekről, ösztöndíjakról és fejlődési (képzési, gyakornoki) lehetőségekről.

Ennek érdekében első lépésben összegyűjtöttük az egyetemisták névsorát, elérhetőségét, szakmai érdeklődését, hírlevelet indítottunk és olyan közösségi felületet hoztunk létre, ahol a fiatalok egymással kommunikálhatnak (facebook csoport).

A program egyik kulcsfontosságú eleme, hogy minél több egyetemistát érjünk el, és hívjunk meg a programunkba. Ezért kiemelten fontos a tevékenységünk, szolgáltatásaink népszerűsítése. Programunkat egy információs kampánnyal indítottuk, négy szórólap-szerű képet töltöttünk fel és osztottunk meg facebookon. Ezt követte az egyetemisták adatainak összegyűjtése, facebook csoport készítése, a hírlevelek kiküldése.

Az információs-népszerűsítő kampány eredményeképpen 88 egyetemista regisztrált a programunkba, számukra indítottuk a hírlevelet és a facebook csoportot. Mivel az év utolsó két hónapjában, amikor a projektünk megvalósítási időszaka volt, kevesebb ösztöndíj lehetőség került kiírásra (ezeket leginkább az év augusztus-októberi időszakában írják ki), nem nagyon voltak híreink, amiket megoszthattunk volna az egyetemistákkal, de sikerült szakmai támogatást biztosítsunk a már kiírt ösztöndíjakra való pályázásban. Ennek eredményeként öt ösztöndíjpályázatot adtunk be, amelyből egy sikerrel is járt, egy hallgató 210.000 forint értékű ösztöndíjat nyert.

Reméljük, hogy jövő évben sok sikerben lesz részünk a programba beiratkozott 88 egyetemistával együtt, és együtt tudjuk fejleszteni a gyergyói fiatalok közösségét.

A Karrierprogram indulását a Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatta.