A IV. Gyergyói Diákkonferencia elsődleges célcsoportja, azok a Gyergyó-medencei fiatalok, akik egyetemi éveik ideje alatt más városokban tartózkodnak, és munkájukat szívesen bemutatnák egy konferencián diáktársaik és egy szakmai bizottság előtt. A diákkonferenciák célja, hogy a gyergyói diákok megismerjék egymás érdeklődési területét illetve bemutathassák saját munkájukat. Ezek mellett lehetőséget biztosít a konferencia arra, hogy a helyi intézmények, szervezetek és diákok között szakmai kapcsolatok alakuljanak ki, melyek a későbbiekben is hasznosak lehetnek. A konferencián szakmai előadások kerülnek bemutatása. Ez a legfőbb tevékenység, mely az előadó diákok tapasztalatszerzéséhez járul hozzá, fejlesztve a fiatalok előadó készségeit.

A IV. Gyergyói Diákkonferenciát 2018. szeptember 22-én szervezte a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont, az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért és a Műhely Egyesület. A konferencián három szekcióban összesen 13 előadást hallhattak a jelenlevők.

DSCN7184 

A társadalom és gazdaságtudományok szekció előadásainak témái a következők voltak:

 • Vallási turizmus a Gyergyói-medencében
 • Szexualitás: valóság(ok) és elvárás(ok) között. Kolozsvári diáklányok szexualitásról alkotott percepciói és felfogásai
 • Tutorálás a Roma Szakkollégiumban
 • Egri diákok közösségi szolgálatának vizsgálata a hatékonyság tükrében

A történelem és nemzetközi kapcsolatok szekció előadásai pedig:

 • Skót devolúció Nagy-Britanniában
 • Gyergyószentmiklós testvérvárosi kapcsolatai
 • Kisebbségi magyar EP-képviselők szerepértelmezése
 • "John Fitzgerald Kennedy; Vajon tényleg magányos gyilkosság? Megoldott ügy, vagy még mindig rejtély?
 • Autonómia a hétköznapokban. Közösségek autonómiafokának vizsgálata a reziliencia fogalom segítségével
 • A felvidéki anyanyelv használati jogok megsértése és a civil szervezetek kiállása a jogok érvényesítése céljából

A műszaki- és természettudományok szekcióban pedig három előadás került bemutatásra:

 • Vezetéstámogató radar teljesítményének automatizált ellenőrzése
 • A geometriai valószínűség tanítása
 • Nagyvad trófeák fejlődése a Gyergyói-medencében

Idén, mivel a résztvevők nem részesültek díjazásban, szakmai bizottságokat sem szerveztünk. Ehelyett a diákok előadásait a jelenlévő egyetemi tanárok, doktoranduszok, fiatal kutatók véleményezték, és látták el tanácsokkal az előadókat. Idén mintegy 8 egyetemi tanár, illetve doktorandusz vett részt a konferencián, akik hazai és külföldi neves egyetemeken oktatnak, doktorálnak.

A Gyergyói Diákkonferenciák történetében először sikerült nemzetközi szintűként megszervezni az eseményt. Köszönhető ez annak, hogy az egri Eszterházy Károly Egyetem oktatói és diákjai is résztvevői voltak az eseménynek. Az oktatók plenáris előadásokat tartottak és visszajelzéseket adtak a diákok előadásaira, kutatásaira, az egri diákok pedig gyergyói társaikkal közösen vettek részt előadással a szekciók munkálataiban.

A plenáris előadások során egy Egerben zajló közösségfejlesztő programot ismerhettünk meg, illetve azt, hogyan használják a relaxációt (autogén tréninget) a szociálpedagógus képzésben.

A konferencia nagy érdeklődésnek örvendett, az eseményen mintegy 33 regisztrált személy vett részt, közöttük egyetemisták és középiskolások, fiatal kutatók, szociális szervezetek és közintézmények képviselői, településvezetők, érdeklődők.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Tudományos Akadémia, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány, az Een Helpende Hand Alapítvány és a Jan Post Egyesület voltak. Szervező és támogató szakmai partnereink pedig a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet és a Gyergyói Szemle Egyesület.

A projekt keretében idén elkészítettük a diákkonferencia önálló honlapját is, amely a https://eroforraskozpont.ro/diakkonferencia címen érhető el. A honlap tartalmazza az idei és az elmúlt évek diákkonferenciáinak programját, előadások kivonatait, fényképalbumokat, videófelvételeket.

Akárcsak az előző években, idén is magas sajtó-érdeklődés jellemezte a konferenciát. Tudósításokat a következő címeken lehet olvasni:

 

Gyergyószentmiklós, 2018. október 19.

Fodor Rita
programfelelős

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes