A 2018/2019-es tanévben sikerült megvalósítani az első olyan átfogó szociológiai kutatást, amely célcsoportja a gyergyószéki középiskolások voltak. A kutatás során 6 gyergyószéki középiskola több mint 1100 diákját kérdeztük meg kérdőív segítségével. A kutatás fő témái a fiatalok időbeosztása, terheltséget, szabadidő-eltöltési szokásai, iskolán kívüli tevékenységei, önkéntessége, idegennyelv-tudása, román-nyelvtudása és román nyelvvel kapcsolatos attitűdjei, valamint jövőterveik feltérképezése voltak.

A kutatás eredményeinek feldolgozására egy kutatócsoport alakult 11 szociológia és hr szakos egyetemi hallgatóból, akik tapasztalt kutatók mentorálása mellett dolgoztak. A kutatócsoport eredményeikből dolgozatokat írtak és ezeket egy konferencián tervezik bemutatni. Egyelőre idén augusztusban egy műhelykonferenciára került sor, ahol az előadások első változatát mutatták be.

szocialishalo blog ingazas

Jelen projekt ezt a szakmai munkát vitte tovább. A diákok saját dolgozataikat egy-egy több bejegyzésből álló sorozattá írták át. A sorozatok az alábbi témákat járták körül:

  • ingázás és időbeosztás
  • önkéntesség
  • iskolán kívüli tevékenységek
  • nyelvtudás és nyelvi attitűd
  • jövőtervek
  • iskolán kívüli tevékenységek hatása a jövőtervekre

A blogbejegyzésekből álló sorozatok szerkesztésében összesen 6 egyetemista diák vett részt, akik összesen 10 cikket írtak. A cikkek az egyesületünk által működtetett szociálisháló.ro szakmai portálon jelentek meg, és folyamatban van a publikálásuk a BBTE szociológia tanszékének blogján is (bbteszocioblog.blogspot.ro).

A sorozat megvalósulását a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatta.