Vajon milyen képességekkel kell rendelkeznem és mit kell tanulnom ahhoz, hogy boldog felnőtt legyen belőlem? Milyen munkát végeznek szüleim és hogy látom őket?

Mit szeretnék elérni az életben? Mi az ami kikapcsol és az én erősségem? Szerethetek főzni attól függetlenül, hogy fiú vagy lány vagyok? Milyen részei vannak egy rendezvénynek? Hol találom meg magam?

kivagyoken2

A Hargita Megye Tanácsa segítségével egy hagyományos és mégis úttörő programot indított már tavaly útjára a Portéka Egyesület, amely a fent említett kérdéseket boncolgatja:

Első körben egy festői környezetben, a Gyergyóremete mellett található Eszenyőben találkoztak a diákok, ahol megtanulhattak főzni, gyapjút mosni, festeni és szőni is. Rózsika néni jelenléte egy igazi élő legenda. Egyedül intézi a vízimalmot, szőnyegeket és takarókat mos. Az ő segítségével sajátíthatták el néhány alapvető fogást a gyors szövés megtanulására. Ez a nap a hagyomány jegyében telt el.

Második alkalommal viszont a fiatalok érdeklődési körét érintő témával szólították meg a résztvevőket. A Portéka Egyesület ismertetőjele, hogy visszanyúl a gyökerekhez és teljesen bio alapanyagokból hagyományos módon készít különböző termékeket. Ezt a koncepciót összekeverték a mai divat fogalmával és hagyták a résztvevőket, hogy természetes alapanyagokból alkossanak az érdeklődési körüknek megfelelő ruhadarabokat. Volt aki nemezelt, volt aki bio festékanyagokból készített ruhavázlatokat. Mindenki a fantáziáját szabadjára engedve alkotott.

A visszajelzések alapján a résztvevők jól érezték magukat és szívesen vennének részt még hasonló foglalkozásokon.

Ezúttal is köszönjük a Hargita Megye Tanácsának támogatását, jövőre is tervezzük a program folytatását.