fejlecproba5

Zöld Iroda képzés Gyergyószentmiklóson

2021-ben már július 29-én elfogyasztottuk globálisan azt az elérhető erőforrásmennyiséget, amelyet Földünk biokapacitása egy évre lehetővé tesz. Ettől kezdve már a következő évek erőforrásait használtuk, ami súlyos következményekkel jár környezetünkre és ezáltal társadalmainkra, közösségeinkre és egyéni életünkre is.

Természeti erőforrásaink 40%-át a szervezetek működtetése során használjuk fel. Ezért létfontosságú, hogy segítsünk a szervezeteknek takarékosabbakká, fenntarthatóbbá, környezettudatosabbá válni. Mindezt nem csupán az elvek szintjén, hanem gyakorlatban is.

Március 18-20 között a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatásával egy kétnapos képzést szerveztünk gyergyói szervezetek vezetői számára, a csíkszeredai ÖkoTrend Egyesület szakértői segítségével, amely során elsajátíthatták a Zöld Iroda Modell működését.Az Európai Zöld Iroda (ego) modell egy vállalati környezetirányítási rendszer, amely segít gyakorlatban is átalakítani a szervezeteket és elősegíti a környezettudatosabb működésüket. Éves ciklusokban, az aktuális helyzet felméréséből kiindulva, akcióterv készítése és végrehajtása, majd záró értékelés segítségével napról napra javíthatjuk a szervezetek környezettudatos működését. A modell 17 területen (pl. energiafogyasztás, papírhasználat, hulladékkezelés, rendezvényszervezés, étkeztetés stb.) 133 indikátort tartalmaz, amelyek mentén a szervezetek saját intézkedéseket vezethetnek be.

zoldirodakepzes2022 2

A képzés keretében szó volt a globális ökológiai problémákról, ezek kezelési lehetőségeiről, a zöld iroda modell történetéről, elveiről, a PDCA ciklusról és az egyes szakaszok során használható módszerekről (ökotérkép, időjárásjelentés, ellenőrzőlista, felelősségi mátrix stb.). A képzés gyakorlati részében a résztvevők kipróbálták az ökotérképezés módszerét is, felmérték a képzésnek helyt adó Polaris Oktatási Központ helyiségeit.

zoldirodakepzes2022 3

A képzés eredményeképpen a résztvevők hasznos és fontos tudásra tettek szert, és képessé váltak arra, hogy elindítsák a zöld iroda modell bevezetését a szervezeteikben, ezáltal környezettudatosabbá tudják tenni ezek működését.