Augusztus 4.-én kezdődött a háromhetes Csalamádé diákszínjátszó tábor, a Gyergyószentmiklósi Művelődési központ, a Szín-kron csoport, az aradi Kölcsey Színpad és a marosvásárhelyi Artecotur Egyesület közreműködésével.
 
a falu
 
Bár mindegyik színjátszó csoport múltjában számos tábor szerepel, ez az első alkalom, hogy együtt táboroznak egész marosmentéről a fiatalok – innen a Csalamádé név, mely kifejezi a szervezők abbéli reményét, hogy a a budapesti, aradi, marosvásárhelyi és gyergyói diákokból összeszokott csapat lesz az együtt töltött három hét végére és igazi közösséggé válnak.

Az első hetet a Csíkcsicsóhoz tartozó Csaracsóban töltötték, ez volt az összerázó, ahol összekeverték az alapanyagokat "csalamádé" receptjéhez. Itt Kolozsi Borsos Gábor színművész vezetésével koncentrációs és mozgáskoordinációs játékokkal, ritmusgyakorlatokkal fejlesztették készségeiket. Bilibók Attila pedig bevezette őket a felcsíki táncok világába, megtanulták a lassú- és gyorscsárdást, a kezest, a hejszát és a változtatóst, továbbá Faragó Zénó rendezővel improvizációs gyakorlatokat végeztek, tematikus jeleneteket készítettek.

A második hetet Gyergyószentmiklóson töltötték, ahol elkezdődött a tényleges színpadi munka: elkészült az előadás, amely "A falu" címet kapta. Az előadás egy aktuális témát dolgoz fel, a kapitalista világ hatásait az emberi közösségekre – a falu életén keresztül bemutatva.
Olyan kérdésekre keresik a választ – illetve válaszokat – , mint a pénz szerepe az ember életében, hatása az emberi kapcsolatokra, meghúzza a határvonalat a minőség és a mennyiség között, görbe tükröt mutat – mindezt a szereplők különféle viszonyulásai és megnyilvánulásai teszik színessé.

Augusztus 17.-én lesz a bemutató Gyergyószárhegyi falunapok keretén belül, majd minden nap új helyen fognak állomásozni: Csíkcsicsóban, Gyergyóban, ezután szakasz után a tábor Partiumba költözik, a következő helyszíneken lesznek előadások: Kisiratoson, Kisperegen, Zimándon, legvégül pedig Aradon.

A projekt főtámogatója a Hargita Megye Tanácsa, partnerek sorát gyarapítja a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, a gyergyói Figura Stúdió Színház, a marosvásárhelyi Artecotur egyesület, az aradi Kölcsey Színpad, az Arad megyei RMDSZ, Kisiratos polgármesteri hivatala, Csíkcsicsó önkormányzata és a nagyenyedi Mobis Al panzió is valamint GKL reklámiroda és a Server Kft.

„Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az előadásainkra, és addig is követhetnek bennünket a www.csaramade.blogspot.ro weboldalon."

Forrás: http://gymk.ro/index.php/hu/esemenyek/197-a-falu-a-csalamade-tabor-eloadasa

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes