DSC 0075 Idén augusztus 16-án, a Szárhegyi Napok keretén belül a Torzsások Kulturális és Turisztikai Egyesülete szervezésében sor került a második viselet-mustrára a Kultúrpalota nagytermében. A rendezvény keretén belül 19 jellegzetes szárhegyi népviseletet mutattak be, amelyből öt teljes viselet idén készült el.

 

A viseletek milyenségének meghatározásában fontos szerepet töltött be a közel egyéves kutatás a faluban. Több mint húsz jellegzetes szárhegyi székelyruha, sok esetben csak szoknya került elő, melyek alapján kézi szövésű anyagból készítették el a hagyományos szárhegyi székelyruhákat.

 

DSC 0063 A kutatást Borsos Gyöngyi néprajzkutató végezte, a mustra során pedig mindenik rendet egyenként mutatta be, mivel más korokból származó, más-más csíkozással ellátott különböző varrási technikákkal készített öltözékek, illetve ezek jelentésének ismertetése volt a cél. Az idén elkészült viseletek között van böjtös viselet, van olyan viselet amiben megjelenik a lila szín, mely azoknál a családoknál volt jellemző, akik köréből egyházi személyiség került ki, továbbá olyan darab is elkészítésre került, ahol megjelenik a vékony aranycsík, mely a vagyonos családok ismérve volt, valamint elkészült egy XIX. és egy XX. századi rend is.

 

A program ösztönzésképpen hatott a helyi lakosokra, mivel többen kerestek fel és az összegyűjtött adatok alapján szövették és varratták meg viseletüket.

 

Jövőbeni terveink között szerepel a székelyruhák kiegészítőinek (cipő, csizma, kabátka, fejdísz, táska) elkészítése.

 

46hargitamegye Hargita Megye Tanácsa 5000 lejes támogatásban részesítette a Torzsások Kulturális és Turisztikai Egyesületét, amely nagyban hozzájárult a tavaly elkezdett program bővítéséhez.

 

Torzsások Kulturális és Turisztikai Egyesülete - Gyergyószárhegy

 

Forrás: http://szarhegyiturizmus.ro/esemenyek/a-xix-xx-szazadi-nepviseletek-felkutatasa-napjainkban-dp1

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes