A több évezredes múltban gyökerező mai magyar műveltség szerelmeseinek, az európai életérzés iránt fogékony fiataloknak legkedvesebb fesztiválja a Bálint napi Balassi-fesztivál. Az Európai Balassi Mozgalom központja, a www.balassi.eu pályázatot hirdet iskoláknak, önkormányzatoknak, művelődési intézményeknek, könyvtáraknak, civil közösségeknek a VII. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz – az európai életérzés ünnepéhez – kapcsolódó rendezvény megszervezésére. 2012-ben a fesztivál a költő műveiből a madarakra utaló versrészleteket állítja az irodalombarátok érdeklődésének fénykörébe.

„Szép sólymok, vad rárók, kiket madarászok/ tanítanak, viselnek,/ Bánással, tartással, szóval, kiáltással,/ szelídek, kézre jűnek" - írta a költő. Madárszeretetének fölidézéséért a 2012. február 11-én, 12-én 13-án és 14-én - szombaton, vasárnap, hétfőn és kedden - sorra kerülő zenés irodalmi esteknek azokat a Balassi-verseket célszerű megjeleníteni, amelyekben Balassi a madarakat hívja segítségül mondanivalójának színes ábrázolásához. Mint írta: „Mely keserven kiált fülemile, fiát hogyha elszedi pásztor, Röpes ide-s-tova, kesereg csattogva bánattal szegény akkor"... Ebben az évben is lehet a Balassi-emlékkarddal kitüntetett költők alkotásaiból válogatni, köztük a külföldi műfordítók alkotásaiból is.

 

A pályázat a rendezvény tervét kell, hogy tartalmazza, legföljebb 60 gépelt soros leírásban. Célszerű felsorolni a szereplők nevét, vázolni a rendezvény irodalmi anyagát.

 

A pályázat különösen ajánlott a természetvédő szervezeteknek, a madarakat óvó civil egyesületeknek, valamint az iskoláknak. Miként a poéta lefestette: „Hajnalban szépülnek fák, virágok, füvek,/ harmaton hogy nap felkél,/ Cseng szép madárszózat..."

 

Kiváltképp örömmel látják a kiírók a határon túli közösségek pályázatát: Lévától Nándorfehérvárig, Bukaresttől Bécsig. Ugyancsak bizakodással várja a kuratórium az Európa távolabbi részein lakó, és a tengerentúli magyar közösségek pályaművét. Újraalkothatják az élményt: „Az én búsult lelkem én nyavalyás testemben/ Té-tova bujdosik, mint madár a szélvészben..." Keresztény közösségek pályaműve is örömöt kelt: „az madarak is különb-különb szókkal,/ Örökké az Urat áldják hangossággal!"

 

A fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: a 2012-ben Balassi-karddal kitüntetett magyar poéta és külföldi műfordító megnevezése a közönség előtt. Boros rendezvényeken az első koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét E-levélben kapja meg valamennyi pályázó előzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható: a pályázók ötletei, elképzelései szerint áll össze. Felhasználhatják a poéta verssorait: „Te, szép fülemile, zöld ágak közibe/ mondod el énekedet..."

 

A pályaművet 2011. december 29-éig kell a Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet a www.balassi.eu honlap bemutatja a világhálón, emellett a szervezők és családtagjaik meghívóleveket kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XVI. alkalommal történő átadására.

 

Az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit maguk a pályázók viselik, ehhez támogatást nem kapnak; a rendezvényen – amelyen ez a pályázat nem kerül szóba – a közönség soraiban foglalnak helyet. A kardátadás után találkozhatnak kiemelkedő magyar irodalmárokkal, zeneművészekkel, alkotó értelmiségiekkel.

 

Vitézek, mi lehet ez széles föld felett

szebb dolog az végeknél?

Holott kikeletkor az sok szép madár szól

 

Forrás: www.balassi.eu/Festival.htm

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes