gyergyo logo2021-ben Európa egyik kulturális fővárosa egy romániai település lesz, ennek a címnek az elnyerésére pályázik Sepsiszentgyörgy Székelyföld régió nevében, partnerségben Csíkszeredával, Székelyudvarhellyel, Gyergyószentmiklóssal és Kézdivásárhellyel. A kezdeményezést intézményünk is támogatja, hiszen a cím elnyerése mindannyiunk számára pozitív változásokat hozhat az elkövetkezendő időszakban.

A kulturális minisztérium 2014 decemberében hirdette meg a kiírást, amelyre 2015 október 10-ig lehet pályázatot benyújtani, ezt egy több fordulós szelekció követi, ami 2016 novemberében zárul le.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet az Európai Unió egy évre ítéli oda a nyertes településnek, a nyertes város ez idő alatt lehetőséget kap kulturális életének bemutatására és fejlesztésére.

Pályázati témaként az identitás kérdéskörét választva, a Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa program célja az egyéni és közösségi identitások megértésének elősegítése, az identitások különbözőségéből, meg nem élhetőségéből, meg nem értéséből, el nem fogadásából adódó feszültségek csökkentése, a regionális tudat erősítése, az egyéni és közösségi szabadság, illetve a társadalmi kohézió erősítése a művészet és a kultúra közvetítésével.

www.i2021.ro

www.fb.com/i2021

Forrás

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes