uveghegy plakat– táncmisztérium –

Kőrösi Csoma Sándor és Erőss Zsolt emlékére

India és Nepál határán magasodik a nyolc és félezer méteres Kancsendzönga hegytömbje. Nevének jelentése „a hó öt kincse”: arany, ezüst, drágakő, vetőmag és szent könyv. A helyiek vallása a hegyet szentként tiszteli, ám Magyar vonatkozásban is jelentős e hegy.

Lábánál, a dardzsilingi temetőben, a keletkutató világhírű nyelvész, Kőrösi Csoma Sándor földi maradványai találhatók, a csúcsától nem messze, valahol az örök hó és fagy birodalmában, a legsikeresebb magyar hegymászó, Erőss Zsolt teste pihent meg örökre. A két férfit majd két évszázadnyi idő választja el, de a nyilvánvaló különbözőségeik ellenére, azonos jellemvonásokat is találhatunk bennük: mindketten belső hangjukat megalkuvás nélkül követve alakították eseménydús életüket, vállalva egy, a kortársaik számára sokszor érthetetlennek, értelmetlennek tűnő kihívást. Bár más-más szándék és indíték vezette őket, másféle célok felé irányultak és a megvalósításaik is különböző értékrendbe sorolhatók, kettejük alakjának egyetlen produkcióban való felidézése különös lehetőségeket rejt.

A cselekmény a tánc- és fizikai-színház stilizált nyelvezetén, a gazdag képzettársítást, többsíkú olvasatot kínáló lírai-balladai hangulatú képek során át bontakozik ki, s ez által kívánja egyetemes érvénnyel felmutatni a szándékában és elhatározásaiban meginghatatlan két hős önmegvalósító életét és megrendítő halálát. Alkotóinak szándéka szerint az előadás egyben megkésett sirató és tisztelgés is a két erdélyi székely-magyar alakja és áldozatos munkássága előtt, képzeletbeli zarándoklat ismert-ismeretlen nyugvóhelyükhöz, a mesebeli üveghegy ösvényét követve.

Orza Călin

Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig.Jegyek ára: 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej. Jegyrendelés a 0266/361.992-es illetve a 0787/755.294-es telefonszámon.

Uveghegy osvenye 5947

Uveghegy osvenye 5983

Uveghegy osvenye 6034

Forrás

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes

Kövess minket facebookon