gazdanap 2016 kisebbGyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ október 8-án megszervezi az Őszi Gazdanapi Sokadalom és Nagyvásárt.

Kora délelőtt a zöldségpiac mellett, a Meszesek utcában helyi termelők kínálják ízes, színes portékájukat, a Rózsák utcában kisteljesítményű mezőgazdasági gépeket és kerti szerszámokat vásárolhatnak a gazdák.

A tíz órától kezdődő megnyitót követően az előadósátorban Bara István tart előadást Gazdálkodj okosan! Fenntartható és bőségfokozó mezőgazdaság címmel, ezt követően Lukács Géza arra keresi a választ, hogy Meddig ehetünk helyi zöldséget, gyümölcsöt?

Nyolc órától 10 óra 30 percig a rendezvény helyszínén nevezhetnek a kistermelők, háziasszonyok, hobbiszakácsok a kamramustrára. Az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend, a Szabadtűzi Lovagrend és a Székely Konyha szerkesztőségének tagjaiból álló szakmai zsűri értékeli a benevezett zakuszkákat, lekvárokat és savanyúságokat.

Kiderül, idén kinél termettek a legnagyobb zöldségek, gyümolcsök. Nyolc és 10 óra között fogadják az óriásterméseket, a kategóriagyőztesk idén is bekerülnek a Gyergyószentmiklósi Nagy Gazdakönyvbe. A termények 13 óráig közszemlén tekinthetők meg, tulajdonosaik ezt követően hazavihetik, vagy felajánlhatják a Termésszekér adományai közé.

Ezúttal az ORA International Segélyszervezet által működtetett Gyergyószentmiklósi hajléktalanszállás és anyaotthonnak gyűjtünk adományokat. A termésszekérbe nyolc és 14 óra között helyezhetik el adományaikat.

Igyekszünk megdönteni saját rekordunkat is. Két évvel ezelőtt 30 méteres túróspuliszkát készítettünk, most újból kötényt kötünk, és nekigyűrkőzünk egy 50 méteres puliszkának.

A rendezvény ideje alatt forgalomkorlátozásokra számíthatnak a gépkocsivezetők, megértésüket köszönjük!

8:00–10:30 Kamramustra – benevezés, Meszesek utca

Keressük a legízletesebb zakuszkát, lekvárt és savanyúságot, recepttel együtt – a benevezett finomságokat szakmai zsűri értékeli.

8:00–14:00 Hagyományos és helyi termékek kiállítása és vására, Meszesek utca

8:00–13:00 Óriástermések vetélkedője, Meszesek utca

10:00 Ünnepi köszöntő és áldás

10:30 Bara István: Gazdálkodj okosan! – Fenntartható és bőségfokozó mezőgazdaság, Meszesek utca (előadósátor)

11:00 Lukács Géza: Meddig ehetünk helyi zöldséget, gyümölcsöt?, Meszesek utca (előadósátor)

11:45 Óriástermések vetélkedője – eredményhirdetés, Meszesek utca

12:30 Kamramustra – eredményhirdetés, Meszesek utca

Kísérőrendezvények:

  • Kisteljesítményű mezőgazdasági gépek és kerti szerszámok bemutatója és vására

  • Ötven méteres puliszka készítése

szeker

orias

kamramustra

gepek

Szervezők: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ

Partnerek: Székely Konyha, Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend, Szabadtűzi Lovagrend

Támogatók: Izsó Universal Com Kft., Amigo & Intercost Kft., Lukács Géza, Robi Konyha,, Pizza Joe, Opal Agrotur Kft. Gazdabolt

Médiapartnerek:Hargita Népe – Székely Konyha, Gyergyó Tv, Székelyhon.ro, Gyergyói Hírlap, Kelet Info Media Group, Gyergyói Kisújság,Erdély.ma, Morfondír.ro

 

Forrás

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes

Kövess minket facebookon