szemleA közelgő Székelyföld Napok keretében 2016. október 12–23. között székelyföldi kulturális intézmények közösen szervezik a III. Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlét. A szemle a dokumentumfilm-készítők és a közönség találkozására szeretne fórumot teremteni.

A rendezvény célja minél szélesebb közönséggel ismertetni a térség értékeit, az alkotásokat és az alkotókat is a témák által, amelyeket a dokumentumfilmek feldolgoznak.

Gyergyószentmiklóson október 17-én, hétfőn délután hat órától a YourLivingRoomban két filmet láthatunk:

Egymásra találva (2016)

Daczó Dénes, Berszán Árus György

Orvostanhallgatóként, amikor Sepsiszentgyörgyről Marosvásárhelyre utazott, mindig azért imádkozott, hogy Gyergyó vidékére ne kerüljön. Kinevezésekor a kevés magyar település közül mégis Gyergyóremetét választotta úgy, hogy addig soha nem járt a településen. A film főszereplője, Asztalos László ötven éve áll a közönség szolgálatában, amely nemcsak a fehérköpenyes orvost, de a közösségszervezőt, a prímást, az embert is tiszteli benne.

Kőrispatak: péntek-vasárnap (2015)

Daczó Katalin, Berszár Árus György

A film egy székelyföldi település, Kőrisptak roma lakosainak mindennapjaiba nyújt betekintést. A szereplők egy része hagyományos mesterséget folytat (bádogozás, szalmakalap készítés), másik része pedig napszámból próbál megélni. Az ünnepnapokon ki-ki a maga hite szerint imádkozik, s miközben a romák és a magyarok együtt gyakorolják vallásukat, újraíródnak a kapcsolatok, újraértelmeződnek a társadalmi normák.

A vetítést követően a közönségnek lehetősége lesz kérdéseket feltenni az alkotóknak.

A belépés ingyenes.

A rendezvény főszervezői: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa

Társszervezői: Bibliofil Alapítvány M.E., Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár

 

Forrás

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes

Kövess minket facebookon