kulturfesztface kisebb

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ ötödik alkalommal szervezi meg a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivált, július 6–9-én. A rendezvény tervezett programja szerint július 8-án a Márton Áron utcában ezúttal századfordulós hangulatot teremtünk, békebeli étkekkel, italokkal, a kort idéző foglalkozásokkal, előadássokkal, lévén idén 110 éve város Gyergyószentmiklós.

Szász Hargita 365című könyvének bemutatójával kezdődik az V. Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál július 6-án, csütörtökön délután hat órától a városi könyvtár konferenciatermében. A szórakoztató irodalom berkeiben szárnyait próbálgató fiatal szerző első munkáját a kritikusok címszavakban ekként értékelték: modern regény, modern nőknek a modern Székelyföldön. A szerzővel Boncina-Székely Szidónia újságíró beszélget.

egyetlen 2A nőiség különböző szerepköreit vizsgálja az azt követő előadás is a művelődési ház Bocsárdi Angi Gabriella stúdiótermében este hét órától. Máthé Annamária Egyetlen, Színházi merénylet egy testrecímet viselő előadása több kicsi szösszenet, amely egyetlen Nő testéből, lelkéből fakad. Színházi merénylet egy testre – az alkotók azért is választották ezt az alcímet az előadásnak, mert a téma adott esetben maga a színész, aki saját életéből és tapasztalataiból is idéz pillanatokat, múltat, vágyálmokat, vagy akár csak hallott dolgokat. Mindezt azért, hogy végül eljuthasson a saját igazi hangjáig, a belső csendig és addig a mozdulatig, amiről eddig nem tudott. A darab rendezője és koreográfusa: Györfi Csaba.

Az Unplugged Fesztivált idén helyi zenekarok nyitják. Fél kilenckor György Laci és a zenészek muzsikálnak a YourLivingRoomban, fél tíztőlpedig a gyergyói zenészekből álló Sweet Candy játszik ugyanott. Az előző évek hagyományát megszakítva nem kizárólag élő zenére tombolhatnak a lélekben fiatalok a fesztivál ideje alatt, 11 órától DJ Popular rázza fel a hangulatot a YourLivingRoomban.

Április 11-én, a Magyar Költészet Napja alkalmából mutatta be a Szín-kron csoport aKi vagyok én?című verses-zenés összeállítását, amelyben ismert költők mellett írni szerető fiatalok szövegei is elhangzanak. Később Székelyudvarhelyen a XV. Amatőr Színjátszó Fesztiválon elnyerték a legjobb előadásért járó díjat. Pénteken este hét órától a művelődési ház stúdiótermében ismét előadják a Ki vagyok én? produkciót.

Fülöp Lóri és barátai LGT, Zorán és Bródy dalokat szólaltatnak meg este fél kilenctől a Mindenki másképp csinálja című nosztalgia koncertjükön a művelődési ház stúdiótermében. A zenekar tagjai valamennyien gyergyói muzsikusok, de ebben a felállásban, ezzel a repertoárral még nem léptek közönség elé.

koszika2017A One More Minute soft jazz sztenderdeket, mai és régebbi slágereket, közismert dalok átiratait szólaltatja meg a YourLivingRoomban este tíz órától. A Moonfellas repertoárjában, angol nyelvű saját számok mellett, olyan indie folk zenészek és zenekarok feldolgozásai szerepelnek, mint Ben Howard, a Mumford and Sons, a The Lumineers, Bon Iver, vagy a Local Natives. Este fél 10-kor garantálják a jó hangulatot a Green Café és a Marcipán Cukrászda udvarán. A Koszika and the HotShots zenéje felölel a bossa nováktól a népdalfeldolgozásokon keresztül swingig blues, jazz elemeket, reggae-t, funkyt és folyamatosan új elemekkel bővül. A multikulturalitás és interkulturalitás égisze alatt, a Green Café és a Marcipán Cukrászda udvarán 11 órától legalább négy nyelven énekel a méltán elismert Koszorús Krisztina.

muveszetekIdén 110 éve annak, hogy Gyergyószentmiklós külső támogatás nélkül városi rangra tett szert. A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ partnerek bevonásával úgy döntött, idén a Nyári Kulturális Fesztivál szabadtéri rendezvényeivel erre emlékezik, századfordulós hangulatot teremt a Márton Áron utcában a kort idéző előadók, foglalkozások segítségével. Július 8-án, szombaton tíz órától a Szent Miklós római katolikus templomban szentmisével emlékeznek az első világháború hőseire, a liturgia néhány mozzanatban különbözni fog a mai miserendtől, megelevenítvén a századforduló szertartását. Eközben a város különböző közterein nyolc fúvószenekar biztosít térzenét, toborzót fújnak későbbi koncertjeikre. Igyekszünk bemutatkozási lehetőséget biztosítani az iparművészeknek, képzőművészeknek és kézműveseknek, ezért a Művészetek utcájában idén is felsorakoznak azok az alkotók, akik itthon dolgoznak. De meghívtuk a székelyudvarhelyi Kováts fényképészetet, Szalma Zsolt üvegfújót, akik a gyerekeknek tartanak foglalkozást. A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár kvíz játékkal készül az adott témában, legkevesebb két, legfennebb öt fős csapatok jelentkezését várják, 14 éves kortól. A Figura-sátor ígéretes programokkal várja a színházkedvelő közönséget. A Central Kávé és Teaház a fesztivál ideje alatt békebeli italokkal várja vendégeit, míg a Rozmaring vendéglő július 8-án, szombaton készít békebeli menüt. (Azok, akik korhű ruhában érkeznek ezen a napon, 50 százalékos kedvezményben részesülnek.)

Délben kezdődik a fúvószenekarok koncertje a Márton Áron utcában felállított színpadon, nyolc zenekar váltja egymást színes repertoárral. Négy órától a sepsiszentgyörgyi Lady& The Tramps mutatkozik be Gyergyószentmiklóson. A vidékünkön egyedülállónak számító, kifinomult stílusú klasszikus jazz zenekar ismert dalokat játszik. Dalaik hűen tükrözik a századforduló hangulatát. Lőrinczi Lehel orgonaavató hangversenyt ad az örmény katolikus templomban. Az ínyencek idén a nagyenyedi Takács pincészet borait kóstolhatják meg a Szent Miklós plébánia régi épületében.

A magyarországi funk rock, pop rock és jazz rock stílus UNITED zenekar kilenc órától adja elő legnagyobb slágereit a Márton Áron utcában felállított színpadon.

Ferencz Zoltán Új középkor című egyéni kiállításának megnyitójával ér véget az V. Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál a művelődési ház Karancsi Sándor termében július 9-én, vasárnap délután hat órától. Nemrégiben a Bukaresti Nemzetközi Grafikai Biennálé részesítette elismerésben a Hargita Szalon-díjas képzőművészt, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ munkatársát.

Program

Július 6., csütörtök

18:00 Szász Hargita: 365 című könyvének bemutatója, Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár konferenciaterme

19:00 Egyetlen, Máthé Annamária egyéni előadása, művelődési ház, Bocsárdi Angi Gabriella stúdióterem

20:30 Sweet Candy, YourLivingRoom

21:30 György Laci és a zenészek, YourLivingRoom

23:00 DJ Popular, YourLivingRoom

Július 7., péntek

19:00 Szín-kron csoport: Ki vagyok én? című előadása, művelődési ház, Bocsárdi Angi Gabriella stúdióterem

20:30 Fülöp Lóri és barátai: Mindenki másképp csinálja – nosztalgia koncert LGT, Zorán és Bródy dalokkal, művelődési ház, Bocsárdi Angi Gabriella stúdióterem

22:00 One More Minute, YourLivingRoom

21:30 Moonfellas, a Green Café és a Marcipán Cukrászda udvara

23:00 Koszika and the HotShots, a Green Café és a Marcipán Cukrászda udvara

23:00 Blackmamba, YourLivingRoom

Július 8., szombat

10:00 Megemlékező szentmise az első világháború hőseiről, Szent Miklós templom

10:00 Térzene fúvószenekarokkal a város különböző közterein

11:00 Művészetek utcája, Márton Áron utca

  • Figura sátor

  • Műhelymunka a székelyudvarhelyi Kováts fényképészettel

  • Válogatás a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szobraiból, szabadtéri kiállítás

  • Üvegfújás Szalma Zsolttal

  • SzínKronban az 1900-as évekkel

  • Visszatekintés emelt fővel – építészettörténeti vetélkedő a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárral

12:00 Fúvószenekarok találkozója, Márton Áron utca, színpad

16:00 Lady & The Tramps, Márton Áron utca, színpad

18:00 Lőrinczi Lehel orgonaavató hangversenye, örmény katolikus templom

19:00 Borkóstoló – nagyenyedi Takács pincészet, Szent Miklós plébánia régi épülete

21:00 United experience feat. Miklósi Réka, Márton Áron utca, színpad

Július 9., vasárnap

18:00 Ferencz Zoltán Új középkor című egyéni kiállításának megnyitója, művelődési ház Karancsi Sándor-terme

Bővebb információk a kulturfeszt.ro honlapon olvashatók.

Szervezők: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ

Partnerek: Amigo & Inter Cost, Centrál Kávé és Teaház, Green Café, Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, Ifitéka, Marcipán Cukrászda, RDE Harghita, Rozmaring Vendéglő, Szent Miklós plébánia, SzínKron csoport, YourLivingRoom.

 

Forrás