Idén is megszervezésre került Gyergyószék iskolás kórusainak találkozója, a Domokos Pál Péter Vándor Gyermekkórus-találkozó. Immár harmincegyedik alkalommal csendül fel a közös ének az énekelni vágyó fiatalság ajkán.

A találkozók elindítói Domokos Pál Péter alfalvi, Petres Ignác csomafalvi és Mihály István szárhegyi kántortanítók voltak. Az első találkozót 1935 adventjében tartották, majd 1936-ban, de itt leállt a folyamat. Hosszú időt kellet várni, amíg 1981-ben Petres Lajos zenetanár megpróbálta újraindítani a mozgalmat, de az 1992-től indul be ténylegesen Páll Ibolya zenetanárnő indíttatására. Azóta évente megrendezésre kerül a kezdeményező Domokos Pál Péter nevét viselő gyermekkórus-találkozó.

DPP korustalalkozo 5

Ebben az évben, a 2019. május 18-án szervezett találkozó házigazdája a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium. E szombat reggel a gimnázium épületébe vártuk a környező településekről érkező gyerekkórusokat, majd a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar kíséretével közösen vonultunk fel a Szent István plébániatemplomban tartandó közös hangversenyre. A nyitó közös ének után, Eljöttünk mind, zengjen az ének..., iskolánk igazgatója, Lakatos Mihály köszöntötte a résztvevőket. Ft. Keresztes Zoltán plébános áldása után kezdetét vette az iskolák kórusainak, furulyacsoportjainak és népdalcsoportjainak műsora. Az elhangzott egyházi és világi művek után megtörtént a vándorzászló átadása, amelyet a következő találkozót szervező iskola diákjai vettek át, ezt követően Lakatos Mihály igazgató úr oklevéllel tüntette ki a résztvevő karnagyokat és kórusaikat. Záróakkordként elhangzott egy újabb közös ének: Ó, dicsőséges, ó, ékességes, Pázmány Péter himnusza. A kórustalálkozó egy jó hangulatú, finom ebéddel zárult a közeli Szilágyi vendéglőben, ahol a gyerekek feloldódva beszélgethettek egymással, a karvezetők pedig megvitathatták a szakmai kérdéseket.

A XXXI. Domokos Pál Péter Vándor Gyermekkórus-találkozón több mint 250 diák vett részt a gyergyói medence településeiről. Részt vett: a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola kórusa, a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskola kórusa, a gyergyóújfalvi Elekes Vencel Általános Iskola kórusa, a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola kórusa, a gyergyószárhegyi Bethlen Gábor Általános Iskola kórusa, a gyergyóremetei Fráter György Általános Iskola kórusa, és a házigazda gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium kórusa és népdalcsoportja.

Az esemény fő támogatója a Bethlen Gábor Alap, a Karácsony János Alapítvány és a Salamon Ernő Gimnázium, továbbá köszönetünket fejezzük ki Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzatának, Hargita Megye Tanácsának, a Szent István Ereklyéinek Átvitele Plébániának és a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekarnak is.