2019 július 21-26 között került megrendezésre a Szent György Lovagrend szervezésében az Apródképző tábor. Az esemény célja egy olyan kőzeget teremteni, ahol autentikus módon sajátíthatják el a gyerekek a lovagi élet A tábor célcsoportja az általános és középiskolás gyerekek voltak. A tábor résztvevői a kárpátmedence szinte minden szegletéből jelen voltak: Szlovákia, Magyarország és Románia egyaránt képviselve volt.

A tábor során a diákok megismerkedtek az aródi élet érdekességeivel, viselkedésmódjuk, harcmüvészet alapjaival bővült a világra és történelemre való rálátásuk is. A hagyományőrzésnek nagyon fontos szereppel bír pl. képzeletben visszatekintés a múltba. Az együtt töltött napok szakmai munkán felül a közösség és a csapatszellem formálásában is nagy jelentőséggel bírtak. A kapcsolattertemtés és az összetartozás érzése ebben az életkorban az egyik legfontosabb. Amíg az átlag velük egykorú diákok a történelemkönyvekbők sajátítják el a történelmet ezek a diákok nemcsak a történelmet, hanem a jelent is megismerhetik, azt is megtapasztalják, hogy 3 országból lehet ugyanazt a nyelvet beszélni és rendelkezhetnek azonos gyökerekkel is.

aprodtabor2019

A hagyományőrzésnek nagyon fontos szerepe van, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy megfelelő utánpótlásképzés nélkül a hagyományőrzésnek nincsen jövője. Fontos szempont volt, hogy a gyerekek széles körű ismereteket szerezzenek a középkori emberek életéről és életmódjáról. A tábor során nyomon követtük a táborba képzett gyerekek fizikális fejlődését, testmagasságának és testsúlyának helyes arányát, valamint iskolai eredményeiket különös tekintettel a történelem és táradalom tudományokkal kapcsolatos tantárgyakra.

Ezenkívül a táborban igyekeztünk autentikus körülményeket teremteni: szállásunk egyszerú körülmények között volt, a mosakodás természetközelben, patakban történt, a gyakorlati része a tábornak pedig egy autentikus lovagi kastélyban, a gyergyószárhegyi kastélyban volt.

Fontos szempont volt az is, hogy a gyerekek ne csak a középkori fegyverek használatát sajátítsák el, hanem emellé széles körű ismereteket szerezzenek a középkori emberek életéről és életmódjáról, ezért a gyakorlati órák elméleti oktatással is kiegészültek.

Az oktatók lovag Réti Henrik és lovag Staberecz Péter a Szent György Lovagrend tagjai voltak, akik a középkori fegyverek- ily, dobókereszt, kard, lándzsa, pajzs használatának mesterei és a tudás továbbadói

Ezenkívül jelen voltak az alábbi személyek az alábbi témakörökben:
- dr. Garda Dezső egyetemi tanár történelmi előadásokat tartott a régi krorok hétköznapi életéről délutánonként.
- A keresztény nevelésről lovag Koncsag László plébános gondoskodott
- Lukács Géza fotóművész vetített előadást tartott a lovagi élet és a természetközeliségről.

A napi program a következőképp alakult:
7 óra. ébresztő, sorakozó, reggeli torna
8 óra. Reggeli
10-ig edzés, majd rövid tízórai szünet
-utána vívás,íjászat, hajítófegyverek gyakorlása
12 óra. Ebédszünet, majd egy óra csendes pihenő
14 órától edzés
16 óra uzsonna, majd játék: pl. viking sakk, foci
Időjárástól függően egy délun turázás
Utolsó délut
án bemutató szülöknek, vendégeknek
Este szalonnasütés
Hét folyamán ügyességi versenyek, párviadalok
19 óra vacsora
21 óra takarodó, lámpaoltás

Ezúton is köszönjük a támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek és mindenkinek aki valamilyen módon hozzájárult a tábor lebonyolításának sikeréhez.