tokkellemesnapA II. Step by Step osztály tanulói 2016. október 20-án egy TÖK KELLEMES NAP eltöltésére hívták meg vendégeiket, hogy az ősz jegyében nyílt nap keretén belül mutassák be ezt a nálunk is ismert és termesztett zöldségfajtát, a tököt.

Alighogy megkezdődött az iskola, osztálydíszítésre a gyerekek sokféle őszi díszt, termést hoztak, és megfogta őket az a sokszínűség, amelyet a tökök fajtája, alakja és színe nyújtott.

Tulajdonképpen külön „egyéniség" mindegyik. Ekkor határoztuk el, hogy egy kis szorgalmi munkával körbejárjuk ezt a témát és közelebbről is megismerkedünk a tökkel.

Az azt követő időszak szorgos munkával, fáradozással járt, viszont napról-napra gyűltek az információk, az ismeretek, érdekességek. A gyerekek megtapasztalták, hogy a tudást sokféleképpen meg lehet szerezni: könyveket, lexikonokat, szakácskönyveket lapoztak fel, búvárkodtak az interneten, kikérdezték szüleiket, nagyszüleiket.

A projekt során előtérbe került a csapatmunka és olyan kérdésekre keresték a válaszokat, mint:

Érdekes volt nyomon követni, ahogyan a kooperatív munka által a gyerekek együttműködően tanítják egymást, megtapasztalják, hogy egy-egy szöveget, feladatot többféleképpen lehet értelmezni, és hogy a megjegyzés is sokféleképpen történhet.

A projekt folyamán elkészített munkákból (írások, rajzok) csoportonként plakátok készültek, melyeket a nyílt nap keretén belül mutattak be a szülőknek, vendégeknek. Ekkor egyénileg is elmondták ismereteiket, valamint a gyűjtés során átélt élményekről is beszámoltak. Közösen ételt is „főztünk", játékos formában egy recept alapján elkészítettük a kapormártásos sajtos cukkinit, amelyben a hozzávalók a gyerekek voltak. A továbbiakban egy Mátyás királyról szóló mese alapján kézimunkázás következett, színes- és krepp papírból drót segítségével tököt készítettek, amelyre saját ötleteik alapján akár arcokat is mintázhattak.

A nap végén a szorgosan munkálkodó apróságok kíváncsian kóstolgatták és jóízűen fogyasztották el az anyukák által készített étkeket: különleges tökös ínyencséget, sokféle tökös süteményt és sült tök falatokat, valamint a finom citromos teát.

Fényképek megtekintése

Blénesi Mária, Eigel Katalin tanítónők

Forrás