A gyergyószentmiklósi Progym jégkorongcsapata újabb mérkőzéseket játszott a hétvégén, a román felnőtt bajnokság keretén belül. Kémenes Balázs edző tanítványainak ellenfele ezúttal a bukaresti Steaua Rangers II volt, így normális, hogy győzelmekben reménykedtek a gyergyóiak.

 

Egy elég hosszú ideje tartó nyeretlenségi szériája volt a Progymnak, ennek szerettek volna most véget vetni a piros-fehérek. A szombati találkozón viszonylag korán, már a 4. percben vezetést szerzett a Progym, Ambrus Alpár talált a vendég kapuba. A 10. perc környékén a Steaua felnőtt csapatában is aktívan szerepet vállaló Lupascu talált Molnár Szabolcs hálójába, kiegyenlítvén az eredményt. Az első harmadban több gól nem esett, azonban nem mondhatjuk azt, hogy nem volt jó a mérkőzés, a csapatok egy rendkívül nagy iramot diktálva játszottak, és alakították ki a szebbnél-szebb helyzeteket.

 

A második játékrész 8. percében elszabadultak az indulatok, azonban a pofozkodásnak a játékvezetők gyorsan véget vetettek. Érezni lehetett a feszültséget a levegőben, mindkét csapat játékosai tudták, hogy meg lehet nyerni a találkozót. Ennek a nagy nyomásnak egy újabb verekedés lett az eredménye, Neagoş Bogdannál szakadt el a cérna, csapatunk 39-ese nem kímélte ellenfelét. Mindössze kettő perccel később Bilibók szerezte meg a Progym vezetőgólját, így a piros-fehérek egy gólos előnnyel vonultak az öltözőbe. Az utolsó felvonás előtt tehát 2-1 volt az eredmény, de nem lehetett kijelenteni, hogy megvan a mérkőzés, mint utólag kiderült, jó, hogy nem jelentettük ki.

 

Az utolsó harmad felénél Kémenes Balázs edző időt kért, de sajnos ezután nem hazai, hanem vendég gól következett. A dolog érdekessége az volt, hogy senki nem látta, hogy bent volt-e a korong, egyedül Csomortáni játékvezető. Mint tudjuk, az ő ítélete a sorsdöntő, így az állás 2-2-re módosult. Nem sokkal ezután kettős emberelőnybe került a Progym, amit csapatunk ki is használt, Sára szerezte a harmadik hazai gólt. Sajnos a gyergyói szurkolók nem örülhettek sokáig a vezetésnek a Steaua II is kihasznált egy emberelőnyt, Petrea volt eredményes. Ezután semmi érdemleges nem történt, egészen az utolsó percig. Többen állítják, hogy egy perc leforgása alatt nem történhet sok minden, azonban szombati mérkőzés utolsó minutuma magabiztosan cáfolja ezt a kijelentést. Az egész egy bunyóval kezdődött, Sárát nem lehetett megfékezni, ha nem lettek volna a játékvezetők, a Steaua játékosának emlékezetes maradt volna ez a találkozó. Ezután jött a hab a tortán. Egy szép akciót követően Ambrus Alpár szerezte meg a maga második, és csapata győztes gólját (történt ez 11 másodperccel a vége előtt). A közönség soraiban ujjongás, a Progym kispadján beláthatatlan öröm uralkodott, a Kémenes legénység megnyerte a mérkőzést.

 

Végeredmény: Progym – Steaua Rangers II 4-3 (1-1, 1-0, 2-2)

gólszerzők: Lupascu, Mihailescu, Petrea, illetve Ambrus 2, Bilibók és Sára.

 

Vasárnap is egy rendkívül szoros küzdelemre számíthattak a Progym szurkolói, ismét volt itt öröm, düh, remény, de ami a legfontosabb, hogy a találkozó végén újra a piros-fehérek örülhettek. A mérkőzés kezdete kísértetiesen hasonlított az egy nappal korábbihoz, Orbán Szabolcs már az 5. percben megszerezte a vezetést. Két perccel később jött az újabb gyergyói gól, a nagyszerű formában jégkorongozó Sára juttatta a pakkot a vendég kapuba. Sajnos a Steaua II első góljánál hatalmasat hibáztak csapatunk védői, Szakács Szabolcs pedig tehetetlen volt a túlerővel szemben. 2-1. Több gól nem esett, csapatunk jól játszott az egyetlen szépséghibát a piros-kékek gólja jelentette.

 

A második felvonás egyáltalán nem kezdődött jól, négy perccel az után, hogy a korong útjára indult, Dumitru kiegyenlített. A játékrész 10. percében jártunk, amikor egy újabb szép felvezetett támadást követően Sára szerezte meg ismét a gyergyói vezetést. Az egyenlítésre megint nem kellett sokat várni, egy újabb védelmi hibát használtak ki a katonák, az eredmény pedig ismét egál lett. A második harmad vége maga volt a feltámadás, csapatunk egy perc leforgása alatt kétszer is betalált. Először Elekes bombagólja, majd Sára újabb találata örvendeztette meg a szép számban megjelenő gyergyói publikumot.

 

Az utolsó felvonást néhány szép, ünnepi pillanat előzött meg. Nagy Levente, és Csíki Csaba idén fejezték be aktív jégkorongozó pályafutásukat (Nagy Levente ebben a szezonban még játszott a Progymnál). Ennek alkalmából csapatunk vezetősége egy csokor virággal, némi ajándékkal, és kedves szavakkal köszönték meg nekik, amit a gyergyószentmiklósi Progymért, sőt az egész gyergyói jégkorongsportért tettek. A visszavonult játékosoknak egyenként gratuláltak a Progym jelenlegi hokisai is.

 

Nem sikerült jól ez a harmad. A Steaua II először a 4., majd 5 perccel a vége előtt is betalált, így a harmad végén 5-5 volt az állás. Nem volt mese, jöhetett az 5 perces hosszabbítás, ahol azonban senki nem tudott gólt szerezni, noha csapatunk előtt rengeteg lehetőség kínálkozott. A korong egyszerűen nem akart becsúszni a ketrecbe, így következhettek a büntetőlövések. A mérkőzésen végig nagyszerűen teljesítő Szakács Szabolcs ezúttal is megmutatta, hogy miért ő a romániai jégkorong egyik legnagyobb reményeket keltő kapusa. Az utolsó két büntető előtt még mindig 0-0 volt az állás. Csergő Hunor szerezte a Progym első gólját, miután magabiztosan elfektette a kapust és belőtte a pakkot. Minden azon múlott, hogy Szakács védeni tud-e az utolsó vendég próbálkozásnál. A „Mester” becenévre hallgató hálóőr nem okozott csalódást senkinek, védett, így a Progym megnyerte a találkozót.


Végeredmény: Progym – Steaua Rangers II 6-5 (2-1, 3-2, 0-2, 0-0, 1-0)

gólszerzők: Mihailescu 2, Dumitru 2, Constantin, illetve, Sára 3, Orbán, Elekes, illetve és Csergő (büntetőből).

 

Összességében elmondhatjuk, hogy nagyon jó mérkőzéseket láttunk, ami pedig a legbiztatóbb, hogy Kémenes Balázs tanítványai igazi csapatként álltak helyt a fővárosiak ellen. Igaz, van még mit dolgozni, van hova fejlődni, azonban a jelek mindenképpen bizakodásra adnak okot. Csapatunk következő ellenfele a Sportul Studentesc lesz, az „egyetemistákat” szintén hazai környezetben fogadjuk majd.


Forrás: http://progym.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=510:dramai-gyzelmek-mindket-merkzesen&catid=1:latest&Itemid=57