Tisztelt felelősen gondolkodó polgár,

 

Ezen levél aláírói 150 vállalkozást képviselnek és így több mint 3000 alkalmazottnak és azok családtagjainak megélhetési lehetőségéért felelősek.
Előterjesztésünkkel fel szeretnénk hívni minden felelős személy figyelmét, akinek fontos nemcsak térségünk gazdasági fenntarthatósága, hanem az egész ország természet erőforrásaival való felelős gazdálkodás, hogy veszélyben vannak ezen értékeink.

 

Meglátásunk szerint az osztrák illetőségű Holzindustrie Schweighofer térhódítása Kovászna megyében nem más, mint a székelyföldi és ezen túlmenően a romániai, ma még meglévő faipari egységek tudatos csődbe taszítása és ezen vállalkozások alkalmazottainak a munkanélküli irodákhoz való átirányítása.

 

A következő számadatok támasztják alá állításunkat:

  • Késztermék gyártása esetén (faházak, nyílászárók, kerti bútorok, más, fából készült termékek), egy munkahely megőrzéséhez átlagosan 5 m³ fenyőrönk szükséges havonta
  • Fűrészáru és nem késztermék előállításához átlag 25 m³ fenyőrönk szükséges egy munkahely fenntartásához.
    A példánál maradva:
    • egy késztermékeket előállító, 100 személyes vállalkozás havonta 500 m³, azaz évi 6000 m³ rönk feldolgozásával fenntartható a mai körülmények között, ebből a mennyiségből él és adózik.
    • Az osztrák feldolgozó által eszközölt befektetés, a tulajdonos szerint, 800000 m³-t dolgozna fel évente és ehhez csak 600 személyt alkalmazna.

 

Következtetés: A Romániában késztermékeket gyártó faipari vállalkozásoknál jelen pillanatban ez a 800000 m³ rönk elvonása 13300 munkahely megszűnését eredményezi.

Romániában a kitermelhető fenyőrönkmennyiség 6 (hat) millió m³ évente és ebből a Holzindustrie Schweighofer több mint felét vásárolja fel és alakítja át fűrészáruvá mindössze 1972 alkalmazottal. Nemcsak a 13300 faipari munkahely fenntarthatósága van veszélyben egy újabb 800000 m³ rönk felfűrészelésével, hanem hátrányosan érinti ez a beruházás mind a turisztikai, mind pedig a segédanyagokat, valamint faipari gépeket és cserealkatrészeket gyártó vállakozások is. A környezetre gyakorolt hatása pedig beláthatatlan következményekkel fog járni gyermekeink, unokáink életében.

 

Úgy gondoljuk, hogy a térség valamennyi felelős polgára, köztük természetesen Ön is, meg kell tegyen mindent, hogy ne a munkahelyek száma csökkenjen, ne az elvándorlás erősödjön, hanem egy egészséges, a környezetre nem káros, termelő iparág késztermékeket gyártó és exportáló szándéka fejlődjön.

 

Kérjük, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel, tudással támogassa alábbi követeléseinket:
1. Egy ilyen óriási famennyiséget feldolgozó, de kis számú munkahelyet létrehozó beruházás azonnali leállítása egész Románia területén.
2. A rönk idegen országokba való kivitelének azonnali megszüntetése.
3. A fűrészáru idegen országokba való kivitelének 50%-os csökkentését.
4. Egy olyan törvénytervezet kidolgozását, amelynek értelmében az erdőtulajdonosok a meghirdetett és értékesített rönkmennyiségből elsősorban a késztermékeket előállító vállalkozásokat szolgálják ki, majd az esetlegesen fennmaradt mennyiséget értékesítsék a kizárólag csak fűrészárut előállító egységek felé.

 

Köszönjük, hogy meghallgatott bennünket, és gondolatban, tettekkel az unokáitól kölcsönkapott értékeket óvja.

 

Az Arbor Igazgató Tanácsa,

Molnár Judith, elnök
Bencze Attila, alelnök
Csata Levente, alelnök
Isa István, alelnök
Bajkó Tibor, elnökségi tag
Gál Emil, elnökségi tag
Kolumbán Tibor, elnökségi tag
Kopacz Zoltán, elnökségi tag
Pop Ferenc, elnökségi tag
Portik Nándor, elnökségi tag
Szilágyi Imre, elnökségi tag

Gyergyószentmiklós, 2013 április 3

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes

Kövess minket facebookon