communitas_vizszintesGyergyószentmiklóson jelenleg mintegy 30 szociális szolgáltatás működik, több szervezet és intézmény keretén belül (mozgásfejlesztés sérült gyerekeknek, nappali foglalkoztató sérülteknek, családsegítő program, házi beteggondozás, idősotthonok, szeretetkonyha, hajléktalan szálló, délutáni oktatás, gyerekotthonok, stb.)

 

Néhány évvel ezelőtt 2008-2009-ben az akkor működő szociális szolgáltatások vezetői havi rendszerességgel, több alkalommal is találkoztak. A találkozók célja az volt, hogy keressék az együttműködési lehetőségeket, segítsenek egymás problémáinak megoldásában, keressék a közös tevékenységeket, stb. Idén a Műhely Egyesület pályázatával 700 lej támogatást nyert a Communitas Alapítvány Művelődési Szaktestületétől, így lehetőség van arra, hogy a találkozók újrainduljanak. 

 

A projekt keretében 2013 május és október között a szociális szolgáltatások vezetői havonta egy alkalommal találkoznak majd. A találkozásoknak a Szent István Plébániában hamarosan kialakításra kerülő Szociális Erőforrásközpont ad helyet. Minden találkozónak konkrét témája lesz, a szociális szervezetek igényeinek megfelelően. Eddig az első két találkozó témáit határoztuk meg, a többi találkozó témája a felmerült igények alapján alakul ki. A májusi találkozó során a szociális erőforrásközpont tervezett tevékenységeiről beszélgetünk, júniusban pedig az Európai Önkéntes Szolgálatról, annak lehetőségeiről, hogy a gyergyói szociális szervezetek külföldi önkénteseket fogadhassanak.

 

A májusi találkozóra már sor került a IV. Gyergyói Mentálhigiénés Napok keretében, a júniusi találkozóra várhatóan június első hetében kerül majd sor.

 

A szociális szolgáltatások vezetőiből álló szociális kerekasztal újraindítása szervesen illeszkedik a Műhely Egyesület szociális hálót fejlesztő tevékenységébe. Tavaly egy szociológiai kutatást valósított meg, amely során felmérték ezen szolgáltatások helyzetét, igényeit, önkéntesfoglalkoztatási gyakorlatát, közösségi kommunikációját. A felmérés eredményeként levelezőlistát, címlistát, katalógust hoztak létre. A szociális kerekasztal találkozók célja pedig, hogy javítsa a szervezetek közötti kommunikációt, fejlessze a hálózatosodásukat, segítse az együttműködések kialakulását.

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes