atfesthetohorizont Habár még konkrét fizikai értelemben nem valósult meg a Gyergyói Szociális Erőforrásközpont, sem annak szakkönyvtára, a Műhely Egyesület aktívan gyűjti a leendő könyvtár számára a könyveket. Első nagyobb könyvadományunk dr. Albert-Lőrincz Enikő és a Scientia Kiadó jóvoltából érkezett. Az Átfesthető horizont című tanulmánykötet a drogprevencióval foglalkozók, valamint a BBTE szociális munka szakos gyergyói kihelyezett távoktatásos csoportjának hallgatói számára nyújt nagyon hasznos tudást. A kötet szerkesztője és kiadója jóvoltából könyvtárunk 20 példányt kapott adományként a tanulmánykötetből.

Amint az Buda Béla előszavából kiderül a kötet sajátos szakmunka, elsősorban erdélyi magyar fiatalokról és az Erdélyben kibontakozó drogprevencióról szól, de tanúsága az e téren folyó együttműködésnek erdélyi és anyaországbeli szakemberek között. A szerkesztő olyan tanulmányokat is felvett a kötetbe, amelyek magyar szerzők Magyarországon megfogalmazott elvei, ott bevezetett és alkalmazott módszerei, annak érdekében, hogy figyelmébe ajánlja az erdélyi szakembereknek. Buda Béla szerint azonban az igazi érdekesség az erdélyi szerzők írásainak sora. Megismerhetjük belőlük az erdélyi prevenciós kezdeményezéseket, terveket, szervezeti kereteket, de igen figyelemreméltóak, izgalmasak az erdélyi fiatalok között végzett felmérések is.

A kötet négy fő részből áll: az első a megelőzés elméleti alapjaival kapcsolatos írásokat tartalmazza, a második a diagnózis szerepét tárgyalja a megelőzés  szolgálatában, a harmadik a megelőzés lehetőségeit és helyzetét mutatja be Erdélyben, a negyedik pedig a megelőzés tényezőiről és hatékonyságvizsgálatról szól.

A kötet szerzői: Albert-Lőrincz Enikő, Albert-Lőrincz Márton, Bán Éva, Buda Béla, Dégi László Csaba, Czakó Ágnes, Demetrovics Zsolt, Hoyer Mária, Fábián Róbert, Kádár Annamária, Kovács Éva, Lukács-Márton Réka, Paksi Borbála, Piszker Ágnes, Szentes Erzsébet.

Forrás: http://muhely.eu/component/content/article/63-tudasmhely/780-konyvadomany-a-szocialis-eroforraskozpont-szakkonyvtara-szamara.html

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes

Kövess minket facebookon