katalogus kezdolapA gyergyószentmiklósi Műhely Egyesület, a kolozsvári Solidaris Egyesülettel közösen idén kezdte el a http://szocialishalo.ro portál fejlesztését. A portált azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítsük az erdélyi magyar nonprofit hátterű szociális szervezetek közötti együttműködést, illetve az erdélyi magyarság megismerje ezen szervezetek tevékenységét, akikhez szükség esetén segítségért fordulhat.

Hamarosan 160 erdélyi magyar szociális szervezet vezetője, képviselője kapja meg felhasználónevét és jelszavát, amely segítségével birtokba veheti az elkészült katalógust, módosíthatja a szervezetekről jelenleg rendelkezésre álló adatokat és bemutató szövegeket, feltöltheti a szervezetek logóját, valamint néhány fényképet a tevékenységükről.

A Műhely Egyesület, dr. Dániel Botond szociológus vezetésével, az év első felében valósított meg egy kérdőíves kutatást az erdélyi magyar nonprofit hátterű szociális szervezetek körében, amely során összeállították a szervezetek adatbázisát, megvizsgálták erőforrásaikat, kapcsolathálójukat és online kommunikációs szokásaikat. A kutatás során 200 szervezet válaszolt a kérdésekre, közülük 160 jelezte, hogy szeretne részt venni a szociális szervezetek online katalógusában. A katalógus így azokkal az adatokkal indult (elérhetőségek, szolgáltatások bemutatása), amelyeket a szervezetek akkor megadtak magukról.

A tervek szerint a katalógust majd később tovább bővítik, a honlap pedig tartalmazni fogja a szociális szervezetek híreit, szakmai anyagokat, álláshirdetéseket, valamint szociális eseménynaptárt és fórumot is.

Az online katalógus elindítása a Communitas Alapítvány Művelődési Szaktestületének támogatásával valósult meg.