diakkonferencia logoA II. Gyergyói Diákkonferencia elsődleges célcsoportja, azok a Gyergyó-medencei fiatalok, akik egyetemi éveik ideje alatt más városokban tartózkodnak, és munkájukat szívesen bemutatnák egy konferencián diáktársaik és egy szakmai bizottság előtt. A diákkonferenciák célja, hogy a gyergyói diákok megismerjék egymás érdeklődési területét illetve bemutathassák saját munkájukat. Ezek mellett lehetőséget biztosít a konferencia arra, hogy a helyi intézmények, szervezetek és diákok között szakmai kapcsolatok alakuljanak ki, melyek a későbbiekben is hasznosak lehetnek. A konferencián szakmai előadások kerültek bemutatása. Ez a legfőbb tevékenység, mely az előadó diákok tapasztalatszerzéséhez járul hozzá, fejlesztve a fiatalok előadó készségeit.

A II. Gyergyói Diákkonferencia 2016. szeptember 24-én került megszervezésre. A konferencián két szekcióban összesen nyolc előadást hallhattak a jelenlevők. A segítő szakok szekció előadásainak témái a következők voltak:

A történelem társadalomtudomány szekció diákelőadásai pedig:

Mindkét szekció diákelőadásait szakmai bizottság értékelte. Hozzászólásaikkal bátorították a diákokat, kutatásaik, előadásaik továbbgondolásában segítettek. A szakmai bizottság tagjai:

Az előadások közben összesen négy plenáris előadás volt, melyeket gyergyói fiatal kutatók tartottak. Az előadások témái a következők:

A konferencia nagy érdeklődésnek örvendett, az eseményen mintegy 46 regisztrált személy vett részt, közöttük egyetemisták és középiskolások, fiatal kutatók, szociális szervezetek és közintézmények képviselői, településvezetők, érdeklődők.

A rendezvény főtámogatója a Bethlen Gábor Alap, támogató partnerünk a Gyergyói Szemle Egyesület, támogatói a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány voltak.

Fodor Rita
programfelelős