civil gyergyo 2016A gyergyói civil szervezetek portálja (www.civil-gyergyo.ro) 2005-ben indult a Progress Alapítvány támogatásával. Célja már kezdetekkor az volt, hogy segítse a gyergyói civil szervezetek közötti együttműködést, és a civil szervezetek híreit eljuttassa a helyi közösség minél több tagjához. Az oldal működtetését 2011-ben vette át a Műhely Egyesület és az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért. Az oldal teljes átalakuláson esett át, a szervezeti hírek mellett más hasznos anyagok is megtalálhatók lettek a gyergyói civil háló múltjával kapcsolatos anyagoktól kezdve friss eseménynaptáron át a szociális szolgáltatások katalógusáig.

A honlap 5 év után megérett egy újabb felújításra, ezért az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatásával idén egy felújítási projektet valósított meg. A projekt célja a honlap felújítása, fejlesztése volt, azt szerettük volna, hogy még több nonprofit szervezetet sikerüljön bevonni, hogy a honlapon keresztül híreiket megosszák, ezzel segíteni őket abban, hogy tevékenységük ismertebb legyen a helyi közösség és a fiatalok előtt.

A projekt keretében sikerült frissíteni a honlap mögött álló Joomla tartalomkezelő rendszert, átalakítottuk az oldal arculatát. Helyi nonprofit szervezeteket kerestünk meg és egyeztettünk arról, hogyan tudnánk híreiket átvenni és megjelenteti, valamint egy népszerűsítő kampányt is szerveztünk.

A fejlesztésnek köszönhetően sikerült kilencről tizennégyre emelni azon helyi nonprofit szervezetek számát, akik folyamatosan megjelentetik híreiket a portálon. Így most már egyházi, sport, ifjúsági, oktatási, kulturális, tudományos és szociális jellegű szervezetek hírei is olvashatók a portálon.

A szervezetek, intézmények listája: Szent István Plébánia, Örmény Katolikus Plébánia, Progym SK, Gyergyói Jövő SK, Városi Sport Klub, Gyergyói EKE, Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa, Pro Terra Alapítvány, Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar, Fogarasy Mihály Általános Iskola, Gyergyói Szemle Egyesület, Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont.

A honlapról továbbra is elérhetők különböző szociális jellegű projektek oldalai, valamint megtalálhatók a gyergyói civil háló történetével kapcsolatos archív újságcikkek, leírások.

Reméljük, hogy a civil-gyergyó.ro továbbra is tudja szolgálni a gyergyói civil szervezeteket és a helyi közösséget.