fessunkalmokat sociostartupÉves rendszerességgel 15-20 végzős diplomázik szociális munka szakon nappalin és távoktatáson, Kolozsváron és Gyergyószentmiklóson. Tanulmányaik és különböző hátrányokkal küszködő klienseik körében végzett (önkéntes) munkájuk során, olyan problémákkal, kérdésekkel is találkoznak, amelyekre még nem, vagy csak nagyon kevés válasz, megoldás érkezett az adott közösségben, ahol ezek a hiányosságok fellelhetőek.

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont egy olyan projektet indított, melynek célcsoportját az említett pályakezdő szociális munkások közül azok képezik, akik a problémák észlelésén túl, változtatni is szeretnének, azaz egy-egy szakmailag megalapozott beavatkozási terv mentén kívánják előmozdítani ezeket a helyzeteket Gyergyószentmiklóson és Kolozsváron.

Programunkkal munkájuk beindítását segítettük négy alapvető cél mentén:

Programunk első kiadása során négy beavatkozási programot támogattunk, kettőt-kettőt Gyergyószentmiklóson, illetve Kolozsváron:

A program eredményei két szinten mutatkoztak meg: egyrészt a fiatal pályakezdők támogatása által, másrészt pedig közvetett módon azáltal, hogy a szociális beavatkozási programokkal gyerekeket, diákokat, egyetemistákat és fiatal szakembereket segítettünk.

Ami a pályakezdő szociális munkásokat illeti, sikerült szakmai támogatást és ösztöndíjat biztosítsunk számukra, két projekt megvalósításához pályázati támogatást szerezzünk, és mind a négy személy lehetőséget kapott arra, hogy programjaik eredményeit egy online katalógusban mutassa be. Ebben a katalógusban a SocioStartUp program rövid bemutatása után röviden bemutatjuk (egy-két oldalban) mindegyik projekt célját, tevékenységét, eredményeit, fényképekkel illusztrálva.

A katalógus elkészítését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatta. A katalógus elérhető és letölthető az Erőforrásközpont honlapjáról.