muhelytabor2016 2

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont csapatának műhelytáborára 2016 november 4-5 között került sor Marosfőn. A tábor elsődleges célja az volt, hogy lehetőségünk legyen egy stratégiatervező munkára, amely során kidolgozhatjuk a közös célokat, megbeszélhetjük és megtervezhetjük a jövő évben megvalósítani kívánt tevékenységeket, programokat, pályázatokat.

A táborban az intézményvezető, a programfelelősök és az önkéntesek (egykori nyári gyakorlatozók) vettek részt, mindannyian egyetemisták és frissen végzett fiatalok (szociális munkások, pszichológusok).

A tábor fő tevékenységeit a különböző tematikus műhelyek jelentették. Az első napi műhely során a résztvevők tisztázták a hétvégével kapcsolatos elvárásaikat és véglegesítették a hétvége programját. Ezután egy rövid pályázatíró képzésre került sor. A második napon a fő szerep a stratégiatervezésé volt. A résztvevők előbb saját céljaikat, jövőterveiket gondolták át és fogalmazták meg, majd ezeket megosztva kerestük azokat a célokat, amelyek közösek, és amelyekre az Erőforrásközpont tevékenységeit építhetjük. A célok megosztása után egy bemutató következett az Erőforrásközpont eddigi tevékenységéről, majd a résztvevők tisztázták és megbeszélték, hogy milyen Erőforrásközpontot szeretnének, és hol látják magukat az intézmény tevékenységében.

Az Erőforrásközpont jövőképével és tevékenységével kapcsolatosan a legfontosabb eredmény az volt, hogy a pályakezdők konkrét projektjavaslatokat fogalmaztak meg a jövő évre nézve. Egyetértettünk abban, hogy az intézmény kutatóközpont jellegét erősíteni kell, ugyanakkor a kutatások eredményeit a szociális beavatkozási programok létrehozásában kell felhasználni. Ezen kívül a résztvevők fontosnak tartották még a szociális háló számára nyújtott szolgáltatások fenntartását (találkozók, kerekasztalok, szakmai programok szervezése), valamint a tehetségtámogató programok folytatását (diákkonferencia, szakmai gyakorlati ösztöndíj, SocioStartUp program stb.)

Ezek szerint a jövő évben újra megszervezzük a Gyergyói Diákkonferenciát (immár a III. kiadásban), szakmai rendezvényeket, mint a Gyergyói Mentálhigiénés Napok, Drogfórum vagy a Szociális Munka napja, frissítjük a Gyergyói Szociális Szolgáltatások Online Katalógusát, fenntartjuk és fejlesztjük a szakkönyvtárat. Továbbá tervezzük egy szociológiai kutatás megvalósítását a gyergyószéki fiatalok helyzetéről, a szociális szervezetek kerekasztalának újbóli megszervezését (a romáknak szóló szolgáltatások témájában), és egy komplex karriertámogató program elindítását egyetemisták számára.

muhelytabor2016 1

A műhelytábor eredményeképpen olyan projekttervek, pályázati ötletek születtek, amelyek a helyi közösség, illetve a fiatalok érdekeit, javát szolgálják majd, és hozzájárulnak az Erőforrásközpont tevékenységének megerősödéséhez, kibővítéséhez, fejlesztéséhez. További eredményként megemlíthető a csapat kompetenciáinak fejlődése, valamint a csapat kibővülése is. Közvetett módon a tábor azon társadalmi csoportok előnyére is válik, akik a jövő évben tervezett és megvalósuló programok és szolgáltatások haszonélvezői: egyetemisták, frissen végzettek és fiatal szakemberek, akik a térség különböző szociális programjaiban dolgoznak.

A műhelytábor megszervezését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatta.

 

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes