SocioStartUp programunk célja, hogy segítő szakembereket támogassunk szociális projektek elindításában, fenntartásában.

A tavalyi évben 4 pályakezdő szociális munkás, pszichológus 5 szociális projektjét támogattuk, amelyeknek összesen 53 haszonélvezője volt, gyerekek, egyetemisták, fiatalok, segítő foglalkozású szakemberek. A megvalósuló projektekhez pályázati hátteret biztosítottunk, tanácsadást, valamint egy-egy kis ösztöndíjat. A tavalyi programokat bemutató katalógust itt lehet megtekinteni.

Idén a hollandiai Een Helpende Hand Alapítvány és a Jan Post Egyesület, valamint a Communitas Alapítvány támogatásának köszönhetően a pályázati háttér, tanácsadás és ösztöndíjak mellett egy komplex képzési programot is meg tudunk valósítani, ahol a segítő szakemberek olyan készségeket és gazadasági, kommunikációs tudást sajátíthatnak el, amelyek segíthetik őket a szociális projektjeik elindításában és fenntartásában.

A képzés fő témái

adománygyűjtési technikák, pályázatírás, szociális szolgáltatások marketingje és marketing eszközök megismerése, online marketing, nyilvánosság felé történő kommunikáció, videokamera használat alapjai, videoszerkesztés és feltöltés.

Előadóink:

  • Berszán-Árus György, operatőr, filmes szakember, a Rubin Stúdió vezetője
  • Csáki Rozália, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója
  • dr. Dániel Botond, szociológus, szervezetfejlesztő, társult egyetemi oktató
  • Erős Lóránt, marketing szakember
  • dr. Kádár Magor, kommunikációs szakember, egyetemi docens, tréner

 

A képzés szervezése

A képzés összesen 8 napból áll, amelyeket az előadók és a résztvevők igényei alapján július-szeptember között szervezünk. Ebből hat nap előadásokból és műhelymunkákból áll, az utolsó két napban pedig a résztvevők által elkészített házi feladatokat beszéljük meg közösen, bemutatók és műhelymunkák során.

Az első modul időpontja július 15-18.

A képzés helyszíne Marosfő (illetve Gyergyószentmiklós)

 

Részvételi díj

A pályázati forrásokból biztosítani tudjuk az előadók utazási, szállás- és étkezési költségeit, a képzéshez szükséges kellékeket, ösztöndíjakat, valamint támogatni tudjuk kisebb összegekkel néhány szociális projekt kivitelezését. A képzés résztvevői kell biztosítsák saját étkezési (illetve esetenként) szállás-költségüket, valamint az előadók tiszteletdíját. A 64 órás képzési program költsége fejenként kb. 200-300 lej.

 

Pályázhatnak

Segítő szakon tanuló egyetemisták, frissen végzett vagy már alkalmazásban lévő segítő szakemberek, de a helyek függvényében szívesen fogadjuk más szakon tanuló egyetemisták vagy végzettek jelentkezését is, akik a szociális szférában szeretnének tevékenykedni.

 

Jelentkezési feltételek:

  • A jelentkezéshez egy rövid bemutatkozó levelet kell küldeni, amelyben a jelentkezők a bemutatkozás mellett leírják, hogy miért szeretnének részt venni a képzési programban, és néhány sorban bemutatják a szociális problémát és a projekt ötletet, amelyet el szeretnének indítani.
  • Ezen kívül a résztvevők vállalják a részvételi díj kifizetését, ami a szervezési költségekhez való hozzájárulást jelenti.

A bemutatkozó levelet a Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kell küldeni, ugyanitt lehet érdeklődni a képzéssel kapcsolatosan is.
Jelentkezési határidő: július 4, kedd, 24 óra.

Összesen 12 résztvevőt tudunk fogadni, a jelentkezésnél előnyben részesülnek:
- a pályakezdő segítők (mert elsősorban rájuk vannak szabva a támogató szolgáltatások)
- azok a személyek, akik a teljes képzési programban részt tudnak venni
- gyergyószéki lakhellyel rendelkezők

 

Bővebben a SocioStartUp programról

Programunk célja, hogy pályakezdő segítő foglalkozásúakat segítsünk abban, hogy a közösségünk problémáira, igényeire válaszolva olyan szociális projekteket valósítsanak meg, amelyek hosszú távon is fenntarthatóak, közvetetten pedig támogassuk közösségünk hátrányos helyzetű tagjait, családjait, közösségeit, hozzájáruljunk a szociális háló erősödéséhez.

A projekt során olyan képzést, szakmai tanácsadást biztosítunk a segítők számára, amelyek segítenek fenntartható projekteket tervezni és kivitelezni, valamint kellékeket ahhoz, hogy szociális projektjeiket megvalósítsák.

Programunk neve azt jelenti, hogy szociális startup projekteket kívánunk támogatni. Pályakezdő segítő foglalkozásúakat támogatunk, akik reális és megoldatlan problémákat fedeznek fel Gyergyószentmiklóson és vidékén és szakmailag jól megalapozott tervük van arra, hogy hogyan lehetne megoldani ezeket a kérdéseket. A gazdaságban rég működnek inkubátor programok. Kezdeményezésünk viszont Erdélyben, a humán szférában, egyedülálló, innovatív és két fontos szempontra épül: léteznek motivált fiatalt szakemberek, akiknek segítségre van szükségük a szakmai elinduláshoz, és olyan szociális projektekre van szükség, amelyek hosszú távon képesek eredményt, fenntartható változást elérni. Támogató programunkban ezért képzést, tanácsadást biztosítunk, hogy a pályakezdők fenntartható projekteket tudjanak megvalósítani.

A nyár folyamán két 3-3 napos képzési modult szervezünk. Az első modul témája a szociális projektek tervezése, a nyilvánosság fele történő kommunikáció (közösség, sajtó), a szolgáltatások marketingje (online marketing, facebook, youtube). A második modul témája a forrás-teremtés (adománygyűjtés, crowdfundig, kétszázalék stb.), pályázatírás. Elméletre és gyakorlatra egyaránt hangsúlyt fektetünk, a képzések műhelymunka szerűen zajlanak (pl. a résztvevők megtanulják, hogyan kezeljék a videokamerát, készítsenek egyszerű kisfilmet a projektjükről, hogyan hozzanak létre youtube fiókot, töltsék fel a filmet és népszerűsítsék annak érdekében, hogy több támogatót szerezzenek a projektjükhöz). A nyár végén egy 2 napos modulra is sor kerül, amikor a résztvevők bemutatják a kidolgozott házi feladataikat, megírt terveiket. A képzéseket elismert szakemberek (BBTE oktatói, civil szervezetek fundraiserei, stb.) tartják. Ugyanakkor 4 projektet már idén támogatunk a megvalósításhoz szükséges kellékekkel.

A program első évében 4 pályakezdő fiatal 5 szociális projektjét támogattuk, amelyeknek összesen 54 haszonélvezője volt. A székelyföldi fiatalok mindennapi érvényesülésében talán egyik leggyakrabban emlegetett akadály a román nyelv megfelelő ismeretének hiánya. Egyik program ennek a specifikusan helyi, kisebbségi kérdésnek a megoldásával foglalkozott, pontosabban azzal, hogy hogyan lehetne az egészségügyi hozzáférés során tapasztalt román nyelvi akadályok áthidalásában segíteni fiataljaink. Egy másik projekt a közösségépítést tűzte ki célul a gyergyói fiatalok körében egy olyan módszert használva, amely térségünkben előzmények nélküli: gyermekotthonbeli fiatalok festették köztéri falra álmaikat. A gyergyói kamaszok egészséges testképével foglalkozó program még nem valósult meg városunkban, egy gyergyói kezdő pszichológus vágott ebbe bele a tavaly a támogatásunkkal. Végül pedig egy olyan projektet választottunk, amely a célcsoportunk munkájának eredményességét növeli, azaz szupervíziót biztosítottunk kezdő szociális munkásoknak, melyet szintén egy közülük levő kezdő szakember álmodott meg.

SocioStartUp katalogus 2016

Kattints a képre a katalógus letöltéséhez!

 

A pályakezdő fiatalok számára szakmai tanácsadást biztosítottunk, pályázati hátteret, amely segítségével 160 000 forintot tudtunk szerezni az induló programokhoz, valamint egy katalógust állítottunk össze, melyben bemutathatták projektjeik eredményeit.

Idén 12 pályakezdő fiatalt fogunk támogatni, akik összesen 8 napos képzési programban szerezhetnek fontos tudást, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az általuk megtervezett szociális projektek fenntarthatóvá váljanak. A képzés végén mind a 12 résztvevő rendelkezni fog szakszerű projektleírással, forrásszerzési tervvel, kommunikációs és marketing tervvel a szociális projektjéről. Eközben 4, már megtervezett, szociális projektnek biztosítunk kis anyagi támogatást, amelyeknek már idén körülbelül 60 haszonélvezője lesz.

A SocioStartUp program aloldala: http://eroforraskozpont.ro/sociostartup

Forrás

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes