A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szervezésében került sor a „Fessünk álmokat!” projekt második részére. A négy éves projekt célja, hogy különböző korosztályok álmaikkal, terveikkel dolgozzanak melyet végül a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskola mellett lévő, a Gyilkostó sugárutat és a templomot összekötő sikátoron festenek meg korosztályonként 10 méteres falszakaszon.

A tavalyi program résztvevői 5-8 osztályos, gyermekjólléti intézményben élő gyermekek voltak. Idén 9-12 osztályos diákokat szólítottunk meg, akik egy jelentkezés lapot kitöltve kerülhettek be a programba, mely végül 10 jelentkezővel indult. A következőkben szeretnénk bevonni a fiatal felnőtteket, a családosokat és végül az idősebb generációt.

A hét témája a tavalyihoz hasonlóan az álmok, célok voltak. A résztvevők a festést megelőzően egy háromnapos csoportmunkán vettek részt. A csoportmunka ideje alatt a fiatalok álmaikkal dolgoztak különböző eszközök, módszerek segítségével. A hét elején ismerkedős, csapatépítő feladatokkal igyekeztünk a résztvevőket közelebb hozni egymáshoz. Ahogy a hangulat oldottabb és bizalmasabb lett nekikezdtünk egy mélyebb, önmagunkkal való, munkának. A munka elején saját arcképüket használva kezdtek el dolgozni, mely végül egy, a terveiket, céljaikat tartalmazó plakát közepére került. A folyamat során felidéztük a már megvalósult álmainkat, melyek segítségével és sikerélményével könnyen rá tudtunk hangolódni az előttünk lévő, megvalósítandó célokra is. A célokra való ráhangolódást a belső erőforrásaink feltárása és ezzel kapcsolatos kis és nagycsoportos munkák követték, melyek végül a fal teljes tervének elkészítését alapozták meg. A résztvevők három kiscsoportban dolgozva készítették el azt a tervet, melyet a falon szívesen látnának. A három alkotást összedolgozva készült el a végleges terv egy, a fallal méretarányos lapra.

Ezt követte a fal előkészítése, mely során a repedéseket kijavítottuk és a falat megtisztítottuk, majd fehérre festettük. A fehér falat ezután négyzetekre osztottuk, melyek könnyítették a formák felrajzolását. A falfestés két napot vett igénybe, melyet egy családias falátadó ünneppel zártunk. Itt került sor az emléklapok átadására és a fal "aláírására".

Úgy gondolom, hogy az idei falfestés és azt megelőző csoportmunka talán jobban sikerült, mint ahogy elképzeltem. Nagyon ügyes csapattal dolgoztam, motiváltak voltak, nyitottak a mély, önfeltárást igénylő csoportmunkára és egymásra. Az elkészült falon a középső motívum maga a Föld, amin bevan jelölve Gyergyó (igyekeztünk pontosak lenni ebben). A Föld háttere az egész sötét kékből, a fekete csillagos éjből kiindulva halad a csaknem fehér udvarú Nap fele. A Föld fele pedig fénycsóvákat húzó meteorokon jönnek az álmaink. Minden meteor egy személy álmát jeleníti meg, de vannak melyek teljesen közösek, ilyen például az a meteor melyen egy család jelenik meg. Máshol az utazással, nyelvtanulással, sportsikerekkel találkozhatunk, megjelennek egyes szakmák, hivatások is, mint például a matematika tanár, masszőr, mérnök. Úgy érzem, hogy a programban résztvevő fiatalok álmaikkal egymásra találtak és megerősítették egymást abban, hogy érdemes álmodni és érdemes egy pozitív jövőképen gondolkodni.

Köszönjük a közreműködést Portik Tímeának, aki végig követte a folyamatot és megörökítette a legjobb pillanatokat. Ambrus Emesének, aki falfestés körül segített a csoport koordinálásában. Dániel Botodnak a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont igazgatójának és Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzatának, hogy engedélyt adtak a fal kifestésére.

A projekt a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont SocioStartUp programja keretében valósult meg, melynek támogatója az Een Helpende Hand Alapítvány és a Jan Post Egyesület, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Forrás