A Gyergyói Közösségi és Szociálsi Erőforrásközpont SocioStartUp programjának célja, hogy segítő szakembereket támogassunk szociális projektek elindításában, fenntartásában. Idén a hollandiai Een Helpende Hand Alapítvány és a Jan Post Egyesület, valamint a Communitas Alapítvány támogatásának köszönhetően a pályázati háttér, tanácsadás és ösztöndíjak mellett egy komplex képzési programot is el tudtunk indítani, ahol a segítő szakemberek olyan készségeket és gazdasági, kommunikációs tudást sajátíthatnak el, amelyek segíthetik őket a szociális projektjeik elindításában és fenntartásában.

A képzéssorozat segítő foglalkozású szakembereknek és segítő szakon képződő egyetemistáknak szól. Fő témái: adományozási technikák, pályázatírás, szociális szolgáltatások marketingje és marketing eszközök megismerése, online marketing, nyilvánosság felé történő kommunikáció, videokamera használat alapjai, videoszerkesztés és feltöltés.

A képzéssorozatba összesen 33 személy kapcsolódott be, 23 résztvevő és 10 előadó. Az érdeklődők számára létrehoztunk egy facebook csoportot, amely segít az egyeztetésben, a képzési anyagok megosztásában.

molnarjudith november

Az előadások, műhelyek megtartására tíz szakembert kértünk fel:

  • Berszán-Árus György, operatőr, filmes szakember, a Rubin Stúdió vezetője
  • Csáki Rozália, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója
  • Dániel Botond, szociológus, szervezetfejlesztő, társult egyetemi oktató
  • Erős Lóránt, marketing szakember
  • Fehér Csongor, operatőr-vágó
  • Kádár Magor, kommunikációs szakember, egyetemi docens, tréner
  • Kállai Emanuel, marketing szakember
  • Köllő Réka, online marketing szakértő
  • Molnár Judith, szervezetfejlesztő, városmenedzser
  • Seer László, marketing szakember, egyetemi adjunktus

A képzéssorozat nyolc műhelyből áll, amelyeket Molnár Judith előadásai egészítenek ki. Az első műhelyre és előadásra november folyamán került sor. 

A novemberi képzési napokon bevezetésképpen röviden ismerkedtünk, megbeszéltük a képzéssel kapcsolatos elvárásainkat, ismertettük a SocioStartUp programot és benne a képzést. Első előadónk Molnár Judith volt, aki a "Szociális gazdaság, kék gazdaság, tudatos jelen" témákban osztotta meg gondolatait. Az előadás/beszélgetés a következő találkozásokkor is folytatódni fog. Ezután Dániel Botond ismertetett röviden egy szociológiai modellt a különböző tőketípusokról (gazdasági, kulturális, kapcsolati, presztízs) és felvezette a másnapi műhely témáját. Az előadás a szociális projektek tervezéséhez nyújtott segítséget. Központi eleme egy 10 lépésből álló modell volt, amelyik segítségével könnyen át lehet gondolni, meg lehet szervezni a projektet az ötlet felmerüléstől a kivitelezésig.

A képzési alkalmak jövőben is folytatódnak, és a résztvevők már terveznek a képzések lezárása után egy tanulmányutat, amely során működő szociális vállalkozásokat látogatnak majd meg.

A SocioStartUp program támogatói az Een Helpende Hand Alapítvány és a Jan Post Egyesület, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

 

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes