sociostartup3 adomanyszervezesA Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatásával 2018. június 28-án egy újabb képzést szervezett segítő foglalkozású szakembereknek és segítő szakokon képződő egyetemistáknak.

A képzés a SocioStartUp program újabb állomása volt. A program keretében 2017 óta három képzés és műhelymunka valósult meg. Ezúttal az adományszervezés volt a téma.

A forrásteremtés képzésen a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója, Csáki Rozália több éves tapasztalatát osztotta meg a részvevőkkel. A képzés során szó esett különféle fundraising módszerekről, eszközökről és ezek megfelelő használatáról, valamint arról, hogy milyen közegben melyiket érdemes és kell alkalmazni. Megismertük egy adományszervező kampány kommunikációs tervének szerkezetét, választ kaptunk arra, hogy mit és hogyan érdemes kommunikálni egy fundraising akció keretén belül. A megosztott elméleti tudás mellett a résztvevők feladatot is kaptak: saját adományszervező kampányuk kommunikációs tervének vázlatát kellett elkészítsék.

A képzésen szociális munkás egyetemi hallgatók, frissen végzettek valamint olyan szakemberek vettek részt, akik több éve gyakorolják a szakmát.

Háttér

A SocioStartUp programunk neve azt jelenti, hogy szociális szakmai kezdeményezéseket, startup projekteket kívánunk segíteni. Pályakezdő segítő foglalkozásúakat támogatunk, akik reális és megoldatlan problémákat fedeznek fel Gyergyószentmiklóson és szakmailag jól megalapozott tervük van arra, hogy hogyan lehetne megoldani ezeket a kérdéseket. Kezdeményezésünk Erdélyben, a humán szférában, egyedülálló, innovatív és két fontos szempontra épül: léteznek motivált fiatalt szakemberek, akiknek segítségre van szükségük a szakmai elinduláshoz, és olyan szociális projektekre van szükség, amelyek hosszú távon képesek eredményt, fenntartható változást elérni.

Támogató programunkban ezért képzést, tanácsadást biztosítunk, hogy a pályakezdők fenntartható projekteket tudjanak megvalósítani.

Az eddig megvalósuló képzések témáiban és előadóiban is színesnek mondhatók. Az első modul témája a szociális projektek tervezése, a nyilvánosság fele történő kommunikáció (közösség, sajtó), a szolgáltatások marketingje voltak. Elméletre és gyakorlatra egyaránt hangsúlyt fektettünk, a képzések műhelymunka szerűen zajlottak (pl. a résztvevők megtanulták, hogyan kezeljék a videokamerát, készítsenek egyszerű kisfilmet a projektjükről).

A képzéssorozat az adományszervezés képzéssel lezárult, a SocioStartUp program a jövőben viszont az igényeknek megfelelően átalakul, folytatódik.

forrás: eroforraskozpont.ro

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes