szocialishalo2018A szociálisháló.ro az erdélyi magyar szociális tevékenységű nonprofit szervezetek információs portálja. A két és fél éve indult honlapon 160 szervezet regisztrált. Őket, valamint 350 szociális munkást szolgálunk ki hírekkel, katalógussal, szakmai erőforrásokkal. Küldetésünknek tekintjük a szervezetek közötti információcsere és együttműködések segítését és a szervezetek híreinek eljuttatását a nagyközönséghez. Így kívánunk hozzájárulni az erdélyi szociális háló fejlesztéséhez.

Idei projektünk célja a portál fenntartása és fejlesztése volt. A projekt keretében fejlesztettük a hírlevél szolgáltatásunkat, valamint a szolgáltatásokat bemutató katalógust. A projekt elsődleges célcsoportját 389 szociális tevékenységű nonprofit szervezet (vezetői és munkatársai) jelentik, valamint 350 segítő szakember (elsősorban szociális munkások).

2018-ban a következő eredményeink voltak:

  • 873 szociális témájú hírt töltöttünk fel november végéig, amelyet médiapartnerünktől, a székelyhon.ro hírportálról, valamint a Gyulafehérvári Caritas partnerszervezettől vettünk át.
  • 6394 látogatót szolgáltunk ki (amely majdnem két és félszer több, mint 2017-ben), akik 7709 alkalommal látogatták meg portálunkat (700 látogatás / hó), ezen látogatások alkalmával összesen 16.120 oldalt (cikket, katalógusoldalt) tekintettek meg.
  • Ezen látogatások 9,5 százaléka visszatérő látogatók által valósult meg, ami azt mutatja, hogy jól haladunk egy szakmai közösség kialakításában a portál körül.
  • A tavaly indított hírlevelünkre idén 37 személy iratkozott fel, így összesen már 89 olvasónk van. A hírlevél a tavalyi kísérleti üzemmód után rendszeressé vált, az év első felében újabb 15 kiadást sikerült kiküldjünk. Az új adatvédelmi törvény (GDPR) bevezetése után a hírlevél sokáig szünetelt, amíg a Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatásával sikerült a hírlevél-küldő szoftver egy újabb, GDPR-kompatibilis változatát megvásárolni.
  • Tavasszal egy igényfelmérést valósítottunk meg, online kérdőívünket 190-en töltötték ki, a legtöbben szociális szervezetek vezetői. A válaszadók (akik bejelölték a munkahelyüket) között legalább 47 egyesületnél, 5 állami szociális intézménynél dolgozó személy volt.
  • A válaszok alapján a három legfontosabb igényre igyekeztünk válaszolni: híreinket rovatokba szerveztük, felvettük a kapcsolatot 43 olyan szervezettel, akik a Gyulafehérvári Caritashoz hasonlóan szeretnék, ha a híreik a portálunkon is megjelennének; fejlesztettük a szervezetek katalógusát (lehetővé tettük a térképes elérhetőségeket, illetve egy interaktív térképre töltöttük fel a szociális szervezeteket)
  • Aktívabban tevékenykedtünk a facebookon, aminek hatására a követőink száma 216-ra nőtt.
  • Az év folyamán sikerült bővíteni az önkéntes csapatunkat, illetve sikerült új, professzionálisabb arculatot adni a honlapnak.

A portált jelenleg egy kis önkéntesekből álló közösség tartja fent, de reméljük, hogy jövőben is jelentős előrelépéseket sikerül elérni a portál és az erdélyi magyar szociális szféra fejlesztésében.

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes