Hogyan közeledjünk egy kutyushoz, merjük-e megsimogatni és ha igen, hogyan? Milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy barátság alakulhasson ki ember és kutya között? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ egyhetes tábor keretében azok a gyerekek, akik napról napra közelebb kerülhettek az ember legjobb barátjához. Az állatasszisztált csoportos tevékenységet a Caritas Esély Programja és a Sie Sie Stúdió Egyesület szervezte augusztus 5-9. között a Márton Áron Szociális Központban, Gyergyószentmiklóson.

kutyastabor2019

Közel húsz, különböző életkorú gyerek és fiatal meg egy lelkes csapat: Szellő és Rubi kutya, valamint gazádjuk, Csilla - ennyien kellettek a jó hangulatú táborhoz, amely a Gyulafehérvári Caritas Esély Programjában részt vevő mozgássérült gyerekeknek szólt. A napközis táborban óvodástól egyetemistáig a legkülönbözőbb életkorú személyek ismerkedhettek a kutyatartás szabályaival, az állatokhoz való közeledés mikéntjével.

Az utolsó tábori napon már látszott a fáradtság a kutyákon és a résztvevőkön egyaránt, ennek ellenére lelkesen végezték azokat a gyakorlatokat, amelyek a legnépszerűbbek voltak a heti program során.

- Készségfejlesztő játékokat játszottunk a héten: elsősorban a finom- és nagymozgások fejlesztésére koncentráltunk, de voltak memóriát, olvasási és kommunikációs készséget erősítő gyakorlatok is. A gyerekek nagyon élvezik, megszerették a kutyákat és nagyon figyelnek arra, hogy betartsák a tanult szabályokat - mondta Bartalis Csilla, ki elsősorban gyógypedagógus, de idén májustól engedélyezett terápiás tevékenységet végezhet Szellő kutyával csapatban.

Mivel Romániában még nincs lehetőség ilyen jellegű engedélyt szerezni, Csilla az amerikai Pet Partner Egyesület révén, Nagyszebenben vizsgázott, hogy kutyáival végezhesse a tevékenységet Kolozsváron, és most már Gyergyószentmiklóson is. Az első alkalommal szervezett egyhetes táborban nagyszámú résztvevő miatt Szellő mellett Rubi kutyát is bevették a tevékenységbe, utóbbi amúgy az agility kutyás sportban jeleskedik. A játékok során a több mozgást igénylő, dinamikusabb részeknél az uszkár gyorsasága és lendülete sokat segített a gyerekeknek is.

- Mivel első alkalommal szerveztük és nagyon különböző korosztályú és képességű résztvevők körében, ezért messzemenő következtetéseket nem szeretnék levonni a heti tevékenységünkből. Az viszont látható, hogy nagyon szerették a játékokat, jól együttműködtek és senki sem záródott el a tevékenységektől. Biztos vagyok benne, hogy ha kutyával találkoznak az elkövetkezőkben, tudják majd, hogyan bánjank vele és biztosan nem fognak félni - mondta a tábor vezetője.

A pénteki zárónapon a heti történések levetítésével és megbeszélésével is felidézték a legfontosabb tudnivalókat, játékos formában. A szervezők szerint a gyerekek lelkesedése és érdeklődése, valamint a módszer hatékonysága további hasonló tevékenységeket eredményez majd.

A program támogatója Gyergyószentmiklós Város Polgármesteri Hivatala.

Tudósítás: Székely-Boncina Szidónia, Hargita Népe

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes