A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont idén ősszel két kerekasztal találkozót szervezett a hátrányos helyzetű fiatalokkal dolgozó segítő szakemberek és szociális szolgáltatások számára. A szeptemberi találkozó célja a problémafeltárás, helyzetelemzés volt, az októberi találkozóé pedig a megoldások keresése és beavatkozó programok tervezése.

szocialis kerekasztal 2019 2

A Polaris Oktatási Központ két Szociális Kerekasztal találkozónak adott helyet az elmúlt időszakban. A kerekasztalokra a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont szervezésében került sor, amelyeknek célja, hogy a gyermekotthonokban élő illetve a délutáni foglalkoztatásokban részt vevő fiatalok helyzetéről, oktatással, képzéssel kapcsolatos igényeiről beszéljenek a szakemberek.

A szeptember folyamán megrendezett első találkozó célja a problémafeltárás és helyzetelemzés volt. A második kerekasztalra október 14-én került sor, amelyen a jelenlévők egy konkrét cselekvési tervet dolgoztak ki és megoldási javaslatokat fogalmaztak meg.

Az újabb találkozó célkitűzése szerint a már előzőleg összegyűjtött probléma-csoportokat (pl. a fiatalok érzelmi és fizikai magárahagyottsága, céltalanság, pályaorientációs nehézségek, gyermekvédelmi rendszerből való kikerülés nehézségei, stb.) újrabeszélték és elemezték a jelenlévők, majd javaslataikkal igyekeztek elősegíteni a problémák orvoslását.

Megoldási javaslatként merült fel az iskolákban és iskolán kívüli foglalkozások általi segítségnyújtás a Caritas felajánlásával, ugyanakkor a Polaris Oktatási Központ vállalta, hogy bizonyos pályaorientációs előadások megtartásában és különböző motivációs videók elkészítésében vállalna feladatot. Emellett a gyerekotthonos nevelők is felajánlották, hogy szívesen fogadnak olyan külsősöket, akik nyitottak arra, hogy a gyerekotthonosok mindennapjait megismerjék. A megoldáskeresés során kiderült, hogy mindegyik szervezeti képviselő fontosnak tartja a témában jártas gyergyói szakemberek megtalálását, az iskolák és a tanárok megszólítását, és nem utolsó sorban pedig a problémák és megoldások mediatizálását.

A kezdeményezésben a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont partnere a Gyulafehérvári Caritas Iránytű programja, amely terv szerint decemberben folytatni kívánja ezt a sorozatot. A szociális kerekasztalok a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatásával jöttek létre.