(im)pulzus.

sport I egészség

Fuss NEKI Gyergyó! 2023

Fuss NEKI Gyergyó! 2023

A Fuss NEKI! egy sporteseményre, futásra épülő adománygyűjtő program, amely a civil szervezetek, kezdeményezési csoportok (azaz nem hivatalosan bejegyzett formában működő mozgalmak, kezdeményezések) közösségi kezdeményezéseit karolta fel, és ezek megvalósulásához segített előteremteni a szükséges pénzalapot. A programba civil szervezetek, kezdeményezési csoportok, adományozók (magánszemélyek, vállalkozások) és önkéntesek kapcsolódtak be. A program csúcspontja 2023. szeptember 24-én volt egy közösségi sportesemény formájában, ahol a 31 civil szervezetet képviselő 430 nagykövet vett részt és több mint 12 önkéntes dolgozott.

A programban aktív szerepet vállaltak ifjúsági és civil szervezetek, közösségi kezdeményezések a régió minden településéről, ezáltal fejlesztve a közösségi életet Gyergyószéken. A siker a széleskörű mozgósításban, a személyes kapcsolatokra alapozott bevonásban rejlett amelyet sikeresen elértünk, hiszen a kezdeményezéseket közel 4000 adományozó támogatta. Az üzenet és a közös törekvés így célba talált.

fussneki2023 1

A több hónapos program egy felhívással indult, amelyet az írott és elektronikus médiában jelentettük meg, emellett e-mailben is értesítettük a gyergyói civil szervezeteket. Ezután kezdetét vette a jelentkezési időszak, amikor a civil szervezetek és a kezdeményezési csoportok beiratkozhattak a programba, majd néhány héten keresztül nagyköveteket (futókat, bicikliseket) toboroztak. A nagykövetek nemcsak azt vállalták, hogy szaladni vagy kerékpározni fognak az általuk választott kezdeményezés sikeréért, hanem azt is, hogy támogatókat toboroznak, adományokat gyűjtenek a kezdeményezés megvalósulása érdekében. A nagyköveteknek köszönhetően az első gyergyói FussNEKI! eseményen 290.922 lej gyűlt össze.

A közösségi célokat sokan sokféleképpen segítették! Ehhez tudott hathatós segítséget nyújtani a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány a közösségi szabadidős sportesemény szervezési költségeihez való hozzájárulással, támogatással, az önkénteseink étkeztetésével és a számunkra megszemélyesített pólók költségeinek az átvállalásával.

Elekes István, programfelelős