1999

1999 március 9-én a Regionet Alapítvány székhelyén tartotta az Esély Alapítvány a Gyergyó környéki Civil Szervezetek IV Fórumát. 15 szervezettől 22 személy vett részt. 4 szervezet mutatta be egyeztetés céljából az előző fórumon megígért Eseménynaptárt, hogy könnyebb legyen az együttműködés az év folyamán és elkerüljék az átfedéseket. Várjuk a további eseménynaptárokat!

 

A IV. Fórum első kérdése az Önkormányzat részéről jött: Mit tud segíteni az Önkormányzat a civil szervezeteknek, mit kérnek a civil szervezetek a Polgármesteri Hivataltól. Erre a kérdésre a szervezetek nagy része már a korábban kibocsájtott kérdőiv kitöltésével válaszolt, de most megfogalmazódott az a kérés, hogy egy játszótér megépítésében segítsen a Hivatal.

A továbbiakban Madaras Erzsébet könyvelő beszélt a civil szervezetek új könyvelési formájáról, majd a résztvevők megosztották egymás között tapasztalataikat a könyvelés terén.

Elkészült egy tervezet a Civil Napi programról, amelyet a Gyergyói Nyári Napokkal egyidőben tartanak majd julius 16.-18. között. A három napos programot tulajdonképpen a Figura Társaság kezdeményezte fennállásának 15. Évfordulójára, és úgy tűnik, hogy a civil szervezetek bemutatkozása egy érdekes színfolt lesz a rendezvényeken. A bemutatkozásokon kívül igény fogalmazódott meg elméleti előadásokra, tréningre a civil szervezetek számára.

A következő Fórum időpontja 1999 április 13, a Szent Miklós Szervezet székhelyén és a Nonprofit Fejlesztési Központ fog előadást tartani a három szektor (nonprofit, forprofit és közigazgatás) kapcsolatáról. A résztvevők házi feladata, gondolkodni azon, hogy milyen formában lehetne kapcsolatot teremteni az üzletemberekkel, vállalkozókkal és miről hallgatnának előadást a Civil Napon.

A szervezők várják újabb civil szervezetek csatlakozását a Fórumhoz, ismételten felíhvják a figyelmet az aktuális pályázati lehetőségekre, amelyekről az Esély Alapítvány székhelyén érdeklődhetnek.

 

Ezt a programot a bukaresti székhelyű Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány finanszírozta a Phare programok keretében.