2000
Az I. Gyergyói Civil Fórumot 1998. nov. 11.-én 15,00 órára a Korona Tükörtermébe hívta össze az Esély Alapítvány azzal a céllal, hogy párbeszédet kezdeményezzen a civil szervezetek képviselői között, ill. a szervezetek és a helyi adminisztráció között. 40 meghívót küldtünk ki a medence civil szervezeteinek és a helyi sajtónak, valamint meghívtuk a polgármestert, alpolgármestert, főispánt, föesperest. Ugyanakkor nyilvánosan is meghirdettük a Fórumot a helyi sajtóban.

 

Ez a találkozó szerves része az Esély Alapítvány két programjának: "Reflektorfényben a civil szervezetek " (FDSC támogatás) és "Jövő tanácsosai" (PHARE a Demokráciáért támogatás) elnevezésű programoknak.

 

A Fórumon 24 szervezet 30 képviselője, 3 meghívott, 8 sajtóképviselö és 8 megfigyelő vett részt. A megnyitót a szervezetek rövid bemutatkozása követte, majd beszélgetés indult el a szervezetek és a helyi adminisztráció képviselői között a közös programlehetőségekről, arról, hogy milyen irányú támogatás zajlik közöttük Szünet után 4 kiscsoportban folyt a munka: ifjúsági, szociális, kulturális és környezetvédelmi témában. Megegyeztünk, hogy minden fórumot más szervezet székhelyén fogunk tartani, minden hónap második keddjén 16 órától, ezáltal is ismertebbé téve a házigazdák tevékenységét.

 

A következő Civil Fórumok időpontjai és helyszinei:

 • 1999 január - Szent Erzsébet Öregotthonban- Caritas, (17 szervezet 23 képviselõje és 5 meghívott), 
 • február- Domokos Pál Péter Dalkör (10 szervezet 17 képviselője), 
 • március- Regionet Alapítvány (15 szervezet 22 személy), 
 • április- Szent Miklós Szervezet (17 szervezet 19 résztvevő), 
 • május-Általános Müveltség Alapítvány, 
 • június -Figura Társaság (12 szervezet 14 képviselője), 
 • július- Civil Nap-12 szervezet, 500 látogató, 
 • szeptemberben az Esély Alapítvány hívta össze a fórumot a Koronába, 
 • októberben az Ethnographia Gyergyoiensis Alapítvány székhelyén találkoztunk, mindössze 6 szervezet képviselői.
 • Az egy éves Jubileumi Civil Fórumot az Ihlető Kávéházba hivtuk össze 1999. november 9.-én. Erre az alkalomra civil szervezeteken, önkormányzaton kivül munkanélküli fiatalokat hívtunk meg és egy önkéntestoborzót tartottunk.
 • A decemberi fórum egybeesett a Szent Miklós Napi rendezvények kezdésével, valamint a Jövő tanácsosai program újraindításával. Kolumbán Gábor megyei tanácselnök egy régebbi előadássorozatát folytatva Gyergyó kilátásairól próbált ötletbörzézni a jelenevőkkel. (civil szervezetek, tanácsosok, fiatalok)
 • 2000 január 11.-én a Salamon Ernő Diáktanácsa volt a házigazda, 
 • februárban a Naturland Alapítvány.

 

A Fórumok témái: eseménynaptárak egyeztetése, tevékenységek tervezése, könyvelés, a Párbeszéd program ismertetése- meghívott a csikszeredai Polgártárs Alapítvány-, Civil Nap tervezése minden civil szervezet a rá jellemző tevékenység "eljátszása" által bemutatkozhatna a lakosságnak a Civil Nap folyamán, közelebb víve ezáltal tevékenységeinket a lakossághoz., a három szféra kapcsolata, önkéntestoborzás, választások és a civil szféra, településfejlesztés.

 

1999 szeptemberétől két új elem jelent meg: létrehoztunk egy internetes levelezési listát a gyergyói szervezetek számára, de bárki csatlakozhat, ha érdeklik az általunk "feladott" újdonságok. Ugyanakkor megállapodtunk abban, hogy minden alkalommal a házigazda egy problémájára fogunk ötletbörzézni, elősegítve ezáltal a tevékenységüket.

1999 júniusában Békehadtestes önkéntesünk segítségével elnyertünk egy pályzatot a Peace Corps Romania-tól, vásároltunk egy számítógépet, bérelt vonalas internetet vezettünk be és minden szerdán, csütörtökön a civil szervezetek rendelkezésére áll a gép. (nem használják akkora lelkesedéssel, ahogy mi pályáztuk!)

1999 végén két kiadványt is készítettünk ebből a pályzati forrásból, szintén azzal a céllal, hogy közelebb vigyük a lakossághoz a civil élet fogalmát.

 

Molnár Judith

Partnereink

Támogatóink

communitas vizszintes