A gyergyói civil szervezetek portálja (civil-gyergyo.ro) 2005-ben indult a Progress Alapítvány támogatásával. Célja már a kezdetekkor az volt, hogy segítse a gyergyói civil szervezetek közötti együttműködést, és a civil szervezetek híreit eljuttassa a helyi közösség minél több tagjához. Az oldal működtetését 2011-ben vette át a Műhely Egyesület.

Az oldal teljes átalakuláson esett át, a szervezeti hírek mellett más hasznos anyagok is megtalálhatók lettek (a gyergyói civil háló múltjával kapcsolatos anyagok, eseménynaptár, szociális szolgáltatások katalógusa). Az oldal 9 szervezettől vett át folyamatosan híreket kulturális, sport, egyházi, ifjúsági, szociális szervezetektől. Az oldal látogatottsága is megugrott.

Öt évvel később egy újabb felújítás során, a Communitas Alapítvány segítségével sikerült modernizálni a tartalomkezelő rendszert (joomla 3.5-ös verzióra), újabb szervezeteket bevonni és szórólapok segítségével népszerűsíteni a portált.

Azóta újra eltelt öt év és megérett az idő egy újabb korszerűsítésre és fejlesztésre. A modernizálást a technológiai fejlődés indokolja, szükség volt egy arculatfrissítésre is, valamint új funkciókat is terveztünk.

civil gyergyo ujoldal 1

Idén a Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség segítségével ezeket a fejlesztéseket valósítottuk meg. A honlap keretrendszerét előkészítettük a Joomla 4-es verziójára való áttérésre, valamint új szoftvereket vásároltunk, amelyek lehetővé tették az arculat frissítését, a honlap új sablont és új, modernebb kezdőlapot kapott. A portált új funkciókkal is bővítettük. Mivel egyesületünk a közeljövőben különböző közösségi adománygyűjtő programokat fog megvalósítani, ezért a honlapot előkészítettük arra, hogy képes legyen szervezeti bemutatkozókat is kezelni (általános szervezeti bemutatók, projektek). Ezt a felületet 2022-ben kezdjük majd benépesíteni, amikor elindulnak az egyesület közösségi adománygyűjtő programjai. Mindez lehetőséget nyújt a gyergyószéki civil szervezeteknek, hogy növeljék láthatóságukat, ismertségüket a helyi közösségben és ezáltal eredményesebbek legyenek az adománygyűjtésben.