2008 május

szocialiskerekasztal3Május hatodikán délelőtt a Római Katolikus Plébánia nagytermében találkoztak újra a gyergyói szociális – karitatív háló tagjai.

Ez volt az első témaközpontú találkozó. A beszélgetésen 13 személy vett részt, több mint 10 szervezetet képviselve.

A találkozó fő témája egy program-bemutató volt, Dániel Botond az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért önkéntes programjának vezetője tartott előadást az Európai Önkéntes Szolgálatról.

A bemutató és az azt követő beszélgetés célja az volt, hogy a gyergyói szociális szervezetek megismerjék az önkéntes program lehetőségeit, kezdjünk együtt gondolkodni arról, hogyan tudnánk igénybe venni a külföldi önkéntesek segítségét a tevékenységeink során.

Az előadás ismertette az önkéntes program elvi oldalait, az önkéntes projektek típusait, szerkezetét, lehetséges témáit valamint a szervezési és finanszírozási hátteret is.

 

Az előadás után beszélgetni kezdtünk, a Caritas BACH programjának csíkszeredai munkatársai ismertették saját tapasztalataikat is, ugyanakkor lehetőség volt a különböző kérdések tisztázására is.

A találkozón az Esély Alapítvány jelezte, hogy kész önkéntest fogadni. Az önkéntes részt vehetne a Mosoly Földje Program, az újfalvi Teleház program, valamint az Alapítványhoz járó általános iskolás és középiskolás fiatalok számára szervezendő programok működtetésében.

A legfontosabb gondolat az együttműködésekre vonatkozott.

Mivel az önkéntes munkaidejét ki kell tölteni, ezért egy szervezet általában csak nehezen tud megfelelő mennyiségű feladatot biztosítani az önkéntesnek, szükséges különböző szervezeteket összefogása.

A jelenlévők megegyeztek abban, hogy minden szervezet, aki szívesen fogadna önkéntest, küld el rövid elképzelést arról, hogy milyen tevékenységet-feladatot tudna egy önkéntesnek biztosítani, majd az így összegyűlt lehetőségeket csoportosítva, több szervezet együtt pályázhat.

Az önkéntes programmal kapcsolatos megbeszélés után visszatértünk az előző találkozókon felvetődött kérdésekre is:

A következő találkozó időpontja Június 3, Kedd, délelőtt 10 óra, helyszíne továbbra is a Római Katolikus Plébánia nagyterme.

 

Gyergyószentmiklós

2008 május 8

Dániel Botond

Esély Alapítvány,

Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért