fejlecproba5

Egy szót se káposztavágásig

Az „Egy szót se káposztavágásig!" c. gyerekvetélkedő az idei évben október 19.-én került megrendezésre, a gyergyószárhegyi Káposztafesztivál keretén belül.
A játékon 25 csapat vett részt a helyi iskolából, ahol csapatonként négy diák mérettette meg magát: gazda, gazdasszony, és a két ló. Minden csapatnak készülnie kellett egy reklámtáblával és egy csapatnévvel.
A játék menete a következő volt: a gazdának el kellett mennie a kertbe, ahol levágta a káposztát, majd hazaindult vele. A gazdasszony a kapuban várta egy kosárral, amelybe a káposztát helyezték. Ez a művelet addig ismétlődött, amig a kertből az összes káposzta elfogyott. Ezután a gazda és a gazdasszony szekéren elment a vásárba a cipészhez, ahol a káposztákat elcserélték egy pár női csizmára. Miközben kezet fogtak, mondták egymásnak: „Csere-bere fogadom, többet vissza nem adom!". Ezt követően a gazda a mikrofonhoz futott, és bekiabálta: „Egy szót se káposztavágásig!". Amelyik csapattól elsőként hallották az ősi szárhegyi mondást, az a csapat nyerte meg a vetélkedőt.

Az idén első alkalommal a szervezők kérdésekkel is készültek a játékban résztvevők számára, amelyek Gyergyószárhegy történelméről, kultúrájáról, hagyományairól szóltak.
Az első helyezett Szabó Bence csapata lett, őket követték második helyezéssel Török Mátyás csapata, harmadik helyen pedig Csergő Anita csapata végzett. Az első három csapatot oklevéllel és könyvutalvánnyal jutalmazták a szervezők, de minden résztvevő diplomát és csokoládét kapott.
A vetélkedő főtámogatói a Communitas Alapitvány és a Románia Magyar Demokrata Szövetség voltak.