fejlecproba5

Hogyan főztek őseink?

Egy újabb program lebonyolításának a végéhez ért a Sie-Sie Stúdió Egyesület, hiszen a Communitas Alapítvány által kiírt pályázaton megnyert összegből egy csodálatos napot tölthetett együtt a Vaskertes Általános Iskola művészeti osztálya.

Hogyan főztek őseink? - a szalgcím már sokat sejtet a nap témájáról. A Portéka Egyesülettel karöltve hagyományőrző tevékenységeket folytattunk a gyerekekkel együtt. A főzés Keresztúri Etelka vezetésével történt, aki a nagymamájától tanult recepteket mutatta be a jelenlévőknek egy-egy régi történettel fűszerezve.

Az újfalvi poéka leves nagy újdonsága a málna volt, amit mindenki előszeretettel készített, merthogy nem a bokorról szedtük le, hanem magunk gyártottuk. A kőttes palacsinta közös elkészítése is hatalmas élményt nyújtott a gyerekek számára. Fiúk, lányok egyaránt részt vettek az előkészületekben és a főzésben is. Nem volt az a mennyiségű kőttes palacsinta ami el nem fogyott volna.

Nemsokára oldalunkra felkerülnek egy szerkesztett formában az itt elkészített ételek. A program kiegészítőjeként a szövést és a gyapjúfestés alapjait is elsajátíthatták a diákok.

hogyanfoztek2