fejlecproba5

Hargita megyei ifjúsági cukorbetegek tábora

Az idén hetedik alkalommal került megrendezésre a Hargita megyei ifjusági cukorbetegek tábora, melyben olyan családok voltak jelen, ahol a kiskorú gyermekeik érintettek a cukorbetegségben. Az ötnapos tábor során a gyerekek és felnőttek egyaránt különböző aktivitásokban vettek részt. Voltak olyan programpontok, ami csak a felnőttek számára volt elérhető, ugyanúgy a gyerekek számára is külön programok voltak szervezve. Viszont nagy hangsúlyt fektettünk a hét során arra is, hogy csapatépítő játékokban a család együttesen vegyen részt. Mivel a gyerekek állapota a teljes családi működést befolyásolja, központi motívumnak tartottuk a csapatépítő játékokat. Ilyenkor az együtt töltött idő során teljesen el tudták felejteni a hétköznapok nehézségeit és közösen egy célért dolgoztak.

 

cukorbeteg ifitabor2019

 

A programok között volt több kézműves technika: kollázs, vitró, festés, tároló dobozok készítése, képkeret festés stb. Ezenkívül egy rendhagyó történelemórán kamatoztatták ismereteiket, róvásírást, íjászatot tanultak, majd íjászversenyt is szerveztünk. Idén a legnépszerűbb csapatjátéknak a méta népi játék bizonyult, igen lelkesen játszották gyermekek és szülők egyaránt. A programot egy olimpiai játék zárta, amely csapatvetélkedőként is funkcionált. A visszajelzések alapján nagyon jól érezték a gyerekek és a szülők is magukat.

Egy másik fontos programpontot szeretnénk kiemelni, melyben a gyerekek és a fogászat játszották a főszerepet. A cukorbetegség egyik velejárója, hogy a gyerekek fogai könnyebben romlanak. Így idén már harmadik alkalommal dr. Gál Zsombor fogorvos vállalta, hogy nézze át a gyerekek fogainak állapotát és ahol szükségesnek látja, végezze el a kezeléseket. Ezúton is köszönjük a befektetett munkát és a támogatást. Ennek a programnak a segítségével sikerült elérnünk azt, hogy a gyerekek ne féljenek fogászatra járni.

Hálásan köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT-nek, hogy támogatásuk révén, a gyerekek egyedi élményekhez juthattak, azóta tudatosabban odafigyelnek a hétköznapokra, szellemileg és szociálisan fejlődtek a programsorozat következtében.