fejlecproba5

Cukorbetegek Világnapja

Idén a megszokottnál később szerveztük megszokott nyílt napunkat a Cukorbetegek Világnapja alkalmából. A nov 14-i világnap ünneplését a Gyergyói közösség az egyesület székhelyén 2019. nov 23-án ünnepelte. Ez egy olyan esemény, amelyre nemcsak a tagok jöhettek, hanem olyanok is, akik közvetve vagy közvetlenül érintettek ehhez az állapothoz. A nagy érdeklődésre való tekintettel kicsinek bizonyult a terem, 2 csoportban összesen 50 fő volt jelen az eseményen.

cukormeres2019

A napi program során a terveinktől eltérően sajnálatos módon nem tudott a meghívott előadó jelen lenni, viszont cserébe egy olyan csapatépítő csoportjátékot vezettünk be, amely az egész napot felölelte. A reggeli elfogyasztása után csoportosan töltötték ki a kérdőíveket, melyek a cukorbetegségben élő ember hétköznapjairól és a betartandó szabályokról szólt: mit lehet enni, miből mennyit, mennyit kell mozogni, mennyi vizet kell fogyasztani, hogyan alakítunk ki egy napi rutint, mennyire fontos a mértékletesség ebben az állapotban. A résztvevők annyira belejöttek a quiz játékba, és a megnyerhető tesztcsíkok pedig csak fokoztak az izgalmakon, hogy alig akarták abbahagyni a tevékenységet. A továbbiakban pedig átismételtük a cukorbetegséggel kapcsolatos fontos tudnivalókat. A résztvevők kiscsoportos foglalkozások során tapasztalatot is cserélhettek, megbeszélték nehézségeiket és azokat a megoldásokat, melyeket alkalmaznak a hétköznapok könnyítése érdekében.

A napi program során többszöri alkalommal vércukorszint mérést alkalmaztunk, az elfogyasztott étel előtt pedig együtt számoltuk ki a szükséges szénhidrát mennyiségét. Az étkezést pedig az ételmennyiség lemérésével kezdtük. Mindenkinek testre szabtuk a megfelelő adagot és elmagyaráztuk milyen élettani hatásai vannak mindannak, amikor a szükséges mennyiség helyett többet vagy kevesebbet fogyasztanak a szénhidrátból. Emellett figyeltünk arra is, hogy a vérnyomás szintjét is leellenőrizzük.

A napi program mellett egy mini kiállítást is szerveztünk, ahol a régi idők cukormérőinek a fejlődését láthatták a résztvevők.
Az est záróeseményeként pedig közös ünnepi vacsorát szerveztünk, melyet a helyszínen fogyasztottunk el.