fejlecproba5

Gyergyószéki diáktanács találkozó

Az év vége mindig a nagy találkozásokról szól. 2022 decemberének végéhez közeledve a Gyergyó-medencei diáktanácsok elnökeivel és alelnökeivel találkoztunk. Átbeszéltük az idei év megvalósításait és a jövő évi terveinket. Fontosnak tartjuk, hogy ők is tudják: számíthatnak ránk! Ezekkel a gondolatokkal zárul a Gyergyó-medencei diáktanácsoknak szervezett találkozó.

A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács egy ernyő szervezet, amely több területen működő ifjúsági szervezetet fog össze, többek között a környék diáktanácsait is. Mivel a diáktanácsok között nincs egy aktív kommunikáció, tapasztalatcsere, viszont igény lenne rá ezért a GYTIT csapata úgy gondolta, hogy meg kell teremteni a diáktanácsoknak, azt a fórumot, ahol elindul a kommunikáció és a kölcsönös segítségnyújtás. A projekt keretén belül elindult, illetve megerősödött a gyergyószéki gondolkodás a diáktanácsok között, valamint sok olyan dologról esett szó, amely a jövőben a hasznukra válhat. Azért, hogy a diákok ne érezzék, úgy hogy ezek a dolgok csak üres ígéretek,megegyeztek, hogy 2 havonta találkoznak és folytatják ezt a fajta kommunikálást. Közösen terveznek rendezvényeket, a GYTIT segít a pályázat írásokban, akár képzés formájában is, valamint, ha szükségük van rá akkor az eszközparkkal is be tudnak segíteni egy-egy rendezvényükön. Mindezek mellett fontosnak tartják, hogy a diáktanácsok kommunikáljanak egymással a rendezvényekről és ezáltal ötletet adjanak az ötlet szegényebb diáktanácsoknak, hiszen, ha egy rendezvény tud működni 1 iskolában, akkor az nagy valószínűséggel fog tudni működni egy másikban is. Nem az a cél, hogy minden iskolában legyen megszervezve például egy sakkverseny, hanem az, hogy minden iskolában a diáktanácsok lássák át a rendezvények szervezését és a saját iskolájukhoz mérten tudjanak eseményeket, programokat létrehozni, kitalálni.

Jelenleg a diáktanácsok vezető pozícióit nagyrészt 9-10 osztályos diákok töltik be, akik tele vannak ötletekkel és munkakedvvel. A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács csapata, megígérte, hogy amiben csak tudnak segítenek, hogy a diáktanácsok minél jobban tudjanak működni és széles körű tevékenységekkel tudják fejleszteni saját magukat. Hiszen azáltal, hogy ők ifjúsági szervezetben tevékenykednek, nem csak a saját kapcsolati tőkéjüket növelik, hanem sok olyan készséget, tapasztalatot szereznek maguknak, amelyekkel többé tudnak válni, illetve az életük későbbi szakaszaiban ezt a tudást kamatoztatni tudják.

A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács, a közeljövőben nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a diáktanácsokra és az ő segítésükre, viszont a tempót nem a GYTIT, hanem a diáktanácsok kell meghatározzák, hiszen az mindenkiben tiszta kell legyen, hogy fontos a szervezetekben való tevékenykedés, viszont ez nem szabad a tanulmányok zavartalan végzésében gátat szabjon.

Hálás köszönet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas alapítványnak, hogy támogatták a rendezvényt.

Gyergyószentmiklós, 2022. december 21

Benedek Miklós Zoltán, programfelelős
Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács